Son Dakika! Resmi Gazete ile yayımlanan Dezenformasyon Yasası uygulamaya girdi

7418 Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 18 Ekim 2022 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanarak yürürlüğe girdi. Muhalefet tarafından sansür yasası olarak anılan yasa böylelikle resmen uygulamaya başlandı.

Muhalefetin sansür yasası olarak adlandırdığı ve şiddetle karşı çıktığı 7418 Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun mecliste son derece tartışmalı geçen görüşmeler sonucunda kabul edilerek yasalaşmıştı. Meclisten geçirilen kanun teklifi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da onaylandı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayının ardından 18 Ekim 2022 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanan 7418 Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun resmen yürürlüğe girmiş oldu. Yapılan yasal düzenleme sonrasında sosyal medya hesabı kullanıcılarına yeni yasal sorumluluklar getirilmiş oldu. 

BASIN KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN

Kanun No. 7418

Kabul Tarihi: 13/10/2022

MADDE 1- 9/6/2004 tarihli ve 5187 sayılı Basın Kanununun 1 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde, ikinci fıkrasında yer alan “yayımını” ibaresi “yayımı ile internet haber sitelerini” şeklinde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir. “Bu Kanunun amacı, basın özgürlüğü ve bu özgürlüğün kullanımı ile basın kartına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.” “Basın kartı düzenlenmesi bakımından basın kartı talep eden medya mensupları ve enformasyon görevlileri bu Kanun kapsamına dâhildir.”

YENİ BASIN KANUNU HAYATIMIZA NELER GETİRECEK, İNTERNET HABER SİTELERİ ARTIK NELERİ YAPAMAYACAK?

Söz konusu yasa tasarısı ile haber sitelerinde çalışan kişilere de basın kartı alma hakkı getirilirken aynı zamanda internet üzerinden yalan haber yayan kişilere hapis cezası da getirilmiş oldu. 

Gündem Haberleri