Suriye'de patlak veren iç savaş sonrasında ülkelerinde yaşanan kargaşadan kaçmak isteyen Suriyeliler büyük bir göç dalgası başlatmıştı. Yunanistan başta olmak üzere pek çok Avrupa ülkesi göçmenlere kapılarını kapatırken Türkiye ise sınır komşusu olması nedeniyle büyük bir mülteci krizi ile karşı karşıya kalmıştı.
Suriyeli mülteci sorunu ile mücadele etmeye devam eden Türkiye bu seferde Taliban'ın yönetimi ele geçirmesi nedeni ile Afganistan'ın yeni bir göç dalgası başladı. Süreçte Türkiye'nin en başından beri talep ettiği Suriye'nin kuzeyinde kurulması planlanan güvenli bölge için uluslararası toplum ilk adımı attı.
SURİYELİLERİN GERİ DÖNÜŞ PLANI İÇİN BRİKET EVLER KURULACAK!
Dünya henüz Suriyelilerin başlattığı göç dalgasının şokunu atlatamazken Afganistan'dan başlayan yeni göç hareketliliği uluslararası toplumu harekete geçirmek zorunda bıraktı. Daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2019 senesinde Birleşmiş Milletler 74. Genel Kurul Toplantısında yapılan konuşmada "Niyetimiz, ilk etapta 30 kilometre derinliğinde ve 480 kilometre uzunluğunda bir barış koridoru tesis ederek burada 2 milyon Suriyelinin iskanını sağlamaktır.
Şu güvenli bölge ilan edildiğinde bu güvenli bölgeye biz rahatlıkla 1 milyon ila 2 milyon arasında göçmeni, mülteciyi yerleştirme şansına sahibiz. Burada gerek Amerika, gerekse koalisyon güçleri, Rusya, İran, hep birlikte el ele vermek suretiyle bu güvenli bölgede bu mültecileri çadır kentlerden çıkartıp, konteyner kentlerden çıkartıp buraya yerleştirebiliriz" önerisinde bulunmuş ancak çağrı yanıt bulmamıştı.
Türkiye Birleşmiş Milletler ve Avrupa'dan gelen 3 önemli ismi ağırlarken mülteci sorunu masaya yatırıldı. Masada yer alan çözüm önerileri arasında sınırda tampon bölgede güvenli bölge oluşturmak, kamplarda hayat şartlarının iyileştirilmesi ve belirlenen alanda çok sayıda briket ev kurulması ağırlık kazanan 3 ihtimal olarak yer alıyor.