Suriyelilerin Geri Dönüş Projesinin Detayları Belli Oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 1 milyon Suriyeli mültecinin geri dönmesine ilişkin projenin detayları belli oldu.

Düzensiz göç ve mültecilerine geri gönderilmesi konusu bir süredir gündemdeki yerini koruyor. Geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir programda yaptığı açıklamada, 1 milyon Suriyelinin gönüllü geri dönüşü için çalışmalar yapılacağını açıklamıştı. Düzenlemenin detayları da yavaş yavaş netlik kazanmaya başladı. 8 aşamadan oluşan projede öncelik nüfus yoğunluğu olan illerdeki Suriyelilerin dönüşleri olacak.

Suriye iç savaşı 11 yıldan beri devam ediyor. Türkiye bu süreçte milyonlarca Suriyeliye ev sahipliği yaptı ve mültecilerin yeni proje sayesinde gönüllü olarak ülkelerine dönmeleri için çalışmalar sürüyor. Güvenli bölgelerde savaş mağdurlarına özel briket ev projesi başlatılmıştı. İlk başta 50 bin ev olan belirlenen hedef 100 bin briket ev yapımı olarak yeniden düzenlendi. Bu zamana kadar 67 bin briket eve Suriyeli vatandaşların yerleştirilmesi yapıldı.

İSTİHDAM İMKANLARI SAĞLANACAK

Briket ev projesi devam ederken yeni düzenleme ile de 1 milyon Suriyelinin ülkelerine dönmesi hedefleniyor. Sabah'ın haberine göre, gönüllü dönüşler Ankara, İstanbul, Konya, Adana, Gaziantep gibi nüfusu yoğun olan büyük şehirlerden başlatılacak. Askeri ve siyasi açıdan istikrar ve güvenin sağlandığı bölgelere geri dönüş yaptırılacak. Geri dönen Suriyelilerin günlük hayatını sürdürebilmesi için tarım, küçük sanayi sitesi, dükkan, çarşı gibi ticaret alanları kurularak yeni istihdamlar sağlanacak.

Okul, hastane ve cami başta olmak üzere yeni yapılar inşa edilecek. Meslek sahibi olmak isteyen Suriyeliler için meslek edindirme kursları ile üretim yapan atölyeler kurulacak. Rehabilitasyon, psikolojik destek ve eğitim faaliyetlerine hız verilecek.

Emlak365.com

Gündem Haberleri