Tam Normalleşme Kararı İçin Kritik Toplantı Tarihi Belli Oldu! Tüm Yasaklar Ne Zaman Kalkacak?

Türkiye 1 Haziran 2021 tarihi itibari ile kademeli normalleşme sürecinde yeni bir döneme girerken herkes yasakların tamamen kalkacağı müjdeli haberi beklemeye başladı. Hafta içi ve Pazar günü sokağa çıkma yasağının kaldırılması, kafe ve restoranların tam kapasite ile açılması, maskelerin çıkacağı tarih, kısacası tüm yasakların kalkacağı tarih için kritik açıklama geldi. Maskelerin çıkacağı tarih belli oldu mu, tüm yasaklar ne zaman bitiyor, eski normale ne zaman döneceğiz?

Pandemi ile mücadelede 2 sene geride kalırken aşılamanın başlaması ile umutlar yeşermiş, insanlar yeniden normal hayata dönüşün başlayacağı tarihi beklemeye başlamıştı. Türkiye artan vaka sayısı nedeni ile 17 günlük tam kapanmanın ardından düşen vaka sayıları ile kademeli normalleşmeye geçiş yaparken 1 Haziran 2021 tarihi itiibari ile çok sayıda yasakta kaldırılmış ve bazı yasaklarda gevşemeye gidilmişti.

TÜM YASAKLAR NE ZAMAN KALKACAK, BİTİYOR, ESKİ NORMALE NE ZAMAN DÖNECEĞİZ?

Koronavirüs salgını tüm dünyada insanların hayata bakış açılarını ve yaşam tarzlarını değiştirirken ne yazık ki pek çok kişinin de ölümüne neden oldu. İlk olarak Çin'in Wuhan isimli eyaletinde görülen, ardından büyük bir hızla tüm dünyaya yayılan, Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilen ve 2020 yılının Mart ayından itibaren ülkemizde de etkin olan salgında dünya tarihi pek çok ilki yaşamıştı.

Ülkelerin sınırlarını kapatması, insanların zorunlu olarak evlerine kapatılması, ülke ekonomilerinin durma noktasına gelmesi, yaşanan ekonomik dalgalanmalar ve milyonlarca kişinin etkilendiği salgında sonunda beklenen ışık göründü. Koronavirüs aşısının bulunduğu müjdesi tüm dünyayı heyecanlandırırken aşılamadakı başarı umutları daha da arttırdı.

Türkiye'de farklı firmalarla anlaşma imzalayarak aşı çalışmalarını hızlandırarak konuda önemil adımlar attı ve Haziran ayı itibari ile aşılamada yaş sınırı 50 yaşa düştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında düzenlenen MKYK toplantısı ile pek çok önemli konunun yanı sıra tam normalleşme süreci de masaya yatırıldı. Yaz boyunca 300 milyon doz aşı hedefi konulurken yeniden normalleşme takvimi ve beklenen eski normale dönüş için kritik tarih 21 Haziran olarak belirledi.

21 Haziran tarihinde yapılacak olan toplantıda uygulanan yasaklar yeniden masaya yatırılacak ve o tarihteki vaka sayısına göre kaldırılacak yasaklar yeniden belirlenecek.

MASKELERİN ÇIKACAĞI TARİH BELLİ OLDU MU?

Maske takma zorunluluğu için de farklı alternatifler masaya yatırılırken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan "sosyal mesafenin korunması şartı ile maskeden kurtulabiliriz" açıklaması heyecan yaratmıştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise yapmış olduğu açıklamasında "Eylül'de normal hayata dönmek istiyoruz, toplumsal bağışıklık yakalandıktan sonra aşı olanlar maske takmayabilir. Aşı takviminde aksama olmazsa, toplumsal bağışıklık yaz aylarında yakalanacak ve Türkiye sonbaharda normal hayata dönecek" diyerek Eylül ayını işaret etmişti.

Bilim Kurulu üyeleri tarafından da yapılan açıklamalarda aşılama oranı ve toplumsal bağışıklık oranına göre değişmek üzere hedefin tutturulması halinde maskelerin en erken Eylül ayında çıkarılabileceği ifade edildi.

Gündem Haberleri