Tarihi açılışı Cumhurbaşkanı Erdoğan yapacak! Ayasofya Fatih Medresesi ne zaman, saat kaçta açılacak?

Ayasofya Fatih Medresesi 86 yıl sonra yeniden ülkemize kazandırılacak. Tarihi açılışı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yapacağı Ayafosya Fatih Medresesi ne zaman, saat kaçta açılacak ortaya çıktı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yeniden restore edilen ve Ayasofya Yerleşkesi olarak tarihi yapısını kaybetmeden inşa edilen, Fatih Sultan Mehmet Vakfı Üniversitesine tahsis edilen Ayasofya Fatih Medresesi 86 yıl sonra açılacak.

Ayasofya Fatih Medresesi Tarihçesi Nedir, İçerisinde Neler Var?

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethettikten sonra Ayasofya'yı camiye çevirdiği ve Ayasofya'nın kuzeybatısında yer alan papaz odaları olarak adlandırılan yapıyı da medrese olarak hizmete açtığı biliniyor. Yıllar boyu medrese işlevini sürdüren yapı hemen hemen her dönem bakım ve onarım gördü.

1934 yılında Ayasofya Müze olduğunda medrese bir süre Öksüzler Yurdu olarak kullanıldı ancak 1936 yılına gelindiğinde kullanılamayacak duruma gelmesi nedeniyle yıkıldı. 2012 yılında Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından rekonstrüksiyon projelerine uygun bulundu.

2017 yılına gelindiğinde ise İstanbul Rölöve Anıtlar Müdürlüğünce Ayasofya Medresesi işine başlandı. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan ihale sonucu, 25 Nisan 2021'de Ayasofya Medresesi tamamlama işi yer teslimi yapıldı.

Ayasofya Fatih Medresesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından tekrar inşa edilerek günümüze kadar taşındı. Ayasofya Fatih Medresesi Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesine Ayasofya Yerleşkesi olarak kullanılmak üzere tahsis edildi.

Medresede, Ayasofya Araştırmaları Merkezi, Fatih Sultan Mehmet ve Dönemi Araştırma Merkezi, İslam Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi, İslam Hukuku Araştırma Merkezi, Yazma Eserler Uygulama ve Araştırma Merkezi, Vakıf Araştırmaları Merkezi, Evliya Çelebi Çalışmaları Araştırma Merkezi, Görsel İletişim ve Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi yer alıyor.

Ayasofya Fatih Sultan Medresesi ne zaman saat kaçta açılacak?

Ayasofya Fatih Medresesi'nin açılışı, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirilecek. Açılışa çok sayıda devlet isminin de katılması bekleniyor.

Emlak365.com

Gündem Haberleri