Tarım Orman Şurası’nın 2020 yılı için almış olduğu kararlardan 16 tanesinin yaşanan olumsuz pandemi şartları ve kısıtlama uygulamalarına rağmen büyük ölçüde başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini 2021 yılında da aynı başarının 8 eylem planı ile sağlanacağını belirtti. Tarım Orman Şurası tarım alanlarında sürdürülebilirliği sağlamak, gıdanın geleceğini ve suyun, ormanların yarınını korumak için tüm tarım sektörü aktörlerinin içinde yer aldığı “5 Yıllık Plan 25 Yıla Işık” hedefinin 2019 yılında gerçekleştirildiğini hatırlattı. 2021 yılında da atıl tarım arazilerinden, aile işletmeciliğine kadar her alanda etkili olacak 8 eylem planının uygulanmasına geçileceğini açıklamalarda ortaya koydu.
Farklı Görüşlere Yer Verildi
Hedeflenen 8 eylem planının belirlenmesi için yaklaşık olarak 4 aylık bir süre geçerken düzenlenen toplantılara öğretim üyeleri, çiftçiler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör kuruluşlarının yanında Tarım ve Orman Bakanlığı ile diğer kamu ve kuruluşların temsilcilerin oluşturduğu 2 bin kişilik bir grup yer aldı. Toplantıya katılamayanlar için çalışmalara yönelik düşüncelerini özgür bir şekilde açıklayabilmeleri için “Görüşünü Bildir” sayfası faaliyete geçirildi. Sayfa üzerinden 50 bin görüş Tarım ve Orman Bakanlığına ulaştırıldı. Aynı zamanda 81 ilin tarım ve orman il müdürlüklerinde toplantıya katılamayanların görüşlerinin alınması için “Ortak Akıl Toplantıları” düzenlendi.
Değerlendirme Süreci Başlatıldı
8 eylem planına yönelik çalışmalara 1 Ocak 2020 tarihiyle hız verildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan 60 maddelik sonuç bildirgesi doğrultusunda son haline getirilen 38 maddelik eylem planının izleme ve değerlendirme süreci başlatıldı. 8 eylem planı ile ortaya koyulan hedefler arasında atıl tarım arazilerinin kazandırılması, mera yazlık ve kışlıkların tespit çalışmalarının tamamlanması, çölleşme ve erozyonla mücadelenin etkin ve verimli şekilde yürütülmesi gibi çeşitli alanlarda planların var olduğu belirlendi.