Kamu kurumlarında çalışan taşeron işçilerin en önemli taleplerinden birisi tayin hakkı. Bu konuda resmi bir açıklama olmazken taşeron işçiler 2020 yılı toplu sözleşmelerinde bu konunun gündeme geleceğinden eminler. Peki bu alanda taşeron işçilere tayin hakkı nasıl sağlanacak? Haberimizde ele aldık.
Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan taşeron işçilerin maaşlarına yönelik düzenlemelerin ele alınacağı görüşmeler öncesinde diğer konu başlıklarını da gündeme getirmeye devam ediyoruz.
Bu noktada taşeron işçilerin düzenleme bekledikleri en önemli alan tayin hakkı.
TAŞERON İŞÇİLERE 2020'DE TAYİN HAKKI GELECEK Mİ?
4/D statüsünde çalışan taşeron işçilerin mali ve sosyal haklar çizelgesinde tayin hakkı yer almamıştı.
2020 yılında bu alanda düzenleme olmasını talep eden taşeron işçilerin en önemli dayanakları ise mahkeme kararı. Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan bir taşeron işçi, eşinin kamuda çalıştığını ve farklı şehirlerde olduklarını belirttiği dosyasında, mahkemeden tayin hakkı talep etmişti. Mahkeme heyeti bu tayin hakkını kabul etti ve naklen atama kararı verildi.
Bu kararda ise davayı açan çalışanın eşinin kamuda olması. Ancak taşeron işçiler tayin hakkının koşulsuz şartsız her çalışana verilmesini talep ediyorlar. Taşeron işçilere sağlanacak bu hak konusunda ise Çalışma Bakanlığı'nın nasıl bir adım atacağı merak konusu. Burada ise 3 düzenleme ön plana çıkıyor.
1-) Tüm taşeron işçilere şartsız tayin hakkı sağlanması
2-) Eş durumu gözetilerek tayin hakkı sağlanması
3-) Tayin hakkı konusunda adım atılmaması