TBMM Başkanlığından CHP'li Enis Berberoğlu Hakkında Flaş Hamle! Anayasa Mahkemesine Rest Çekildi!

Anayasa Mahkemesi'nin milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu için verdiği gerekçeli karar TBMM Başkanlığı tarafından iade edildi.

Anayasa Mahkemesi'nin milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu için verdiği gerekçeli karar TBMM Başkanlığı tarafından iade edildi. Yapılan açıklamada ise yargısal makamların milletvekillerine tavsiyede bulunamayacağı belirtildi.

CHP'li Enis Berberoğlu hakkında Anayasa Mahkemesi'nin verdiği ikinci hak ihlali kararına ilişkin bir son dakika gelişmesi yaşandı. İlgili karar TBMM Başkanlığı tarafından Anayasa Mahkemesi'ne iade edildi.



Anayasa Mahkemesi daha önce açıkladığı CHP eski Milletvekili Enis Berberoğlu hakkındaki hak ihlali kararının gerekçesi bugün Resmi Gazete'de yayımlandı. Anayasa Mahkemesi'nin gerekçesinde, “Anayasal düzenin korunması yalnızca Anayasa Mahkemesi'ne ait bir görev değildir. Başta TBMM olmak üzere kamu gücünü kullanan tüm organların sorumluluğu vardır.” vurgusu yapıldı.



Anayasa Mahkemesi benzer uygulamasına sık rastlanmayan bir şekilde gerekçeli kararın bir örneğinin bilgi için TBMM'ye, Adalet Bakanlığı'na ve Hakimler ve Savcılar Kurulu'na gönderilmesine karar verdi.



TBMM BAŞKANLIĞI KARARI İADE ETTİ!



Enis Berberoğlu hakkındaki gerekçeli kararın bir örneğinin gönderildiği TBMM'den Anayasa Mahkemesi'ne cevap gecikmedi. TBMM Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, “yargısal makamlar milletvekillerine tavsiyede bulunamaz” denilerek ilgili kararın Anayasa Mahkemesi'ne iade edildiği açıklandı.



Adalet Bakanlığı ve Hakimler ve Savcılar Kurulu'ndan ise konuya dair şu ana kadar herhangi bir açıklama yapılmadı.



ENİS BERBEEROĞLU OLAYI NEDİR?



CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu MİT Tır'ları görüntülerini Cumhuriyet Gazetesi'ne verdiği iddiası ile yargılanmış ve 5 yıl 10 ay hapis cezası almıştı. Yargıtay ise bu hapis cezasını onamış ve milletvekilliğinin biteceği tarihe kadar cezanın infazını ertelemişti. Yargıtay'ın kararı ile tahliye edilen Enis Berberoğlu'nun hakkında verilen kesinleşmiş ceza TBMM Genel kurulu'nda okunarak milletvekilliği düşürülmüştü. Tutuklanarak cezaevine gönderilen Enis Berberoğlu 1 gün hapiste kaldıktan sonra koronavirüs tedbirleri kapsamında izinli olarak serbest bırakılmıştı. Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapan Enis Berberoğlu için hak ihlali kararı verilmiş ama yargılandığı mahkeme olan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi bu karara uymamıştı. Ardından yeni başvuru ile Enis Berberoğlu hakkında 2. hakihlali kararı verildi. Şimdi sürecin nasıl işleyeceği merak ediliyor.



Emlak365.com

Gündem Haberleri