TEDAŞ Açıklama Yaptı: Elektrik, Su ve Doğalgaz Faturaları Ertelendi Mi?

Korana virüs nedeni ile evde kal çağrılarına uyan milyonlarca kişi bu süreçte ekonomik zorluklar nedeni ile doğalgaz, su ve elektrik faturaları için erteleme talebinde bulunmuştu.

Korana virüs nedeni ile evde kal çağrılarına uyan milyonlarca kişi bu süreçte ekonomik zorluklar nedeni ile doğalgaz, su ve elektrik faturaları için erteleme talebinde bulunmuştu. Su faturası borç erteleme işlemleri için yetki belediyelere geçerken elektrik ve doğalgaz faturası ertelendi müjdesi ile elektrik faturası erteleme açıklaması bir türlü gelmemişti. Konu hakkında TEDAŞ açıklama yaptı. Elektrik, su, doğalgaz faturası borcu ertelenecek mi, ertelendi mi?

Korana virüs salgını nedeni ile büyük maddi sorunlarla karşı karşıya kalan vatandaş artan tüketim ile beraber katlanan faturalara yönelik olarak Nisan, Mayıs ve Haziran aylarına ait faturalarnı ertelenmesini talep etmişti.



TEDAŞ ELEKTRİK FATURASI BORÇ ERTELEME MÜJDESİ VAR MI?



Hayır, ne yazık ki elektrik faturası için borç erteleme müjdesi gelmedi.



Yapılan açıklama da sadece 1 Şubat 2020 tarihi ve öncesinde son ödeme tarihi dolmasına rağmen ödenmeyen elektrik faturası borçları için yapılandırma yapılacağı açıklandı.



Elektrik borcu olan vatandaş Eylül ayı sonuna kadar elektrik faturası borç yapılandırma başvurusu yaptığı takdirde 2021 yılının Ekim ayına kadar birinci taksidini ödemek şartı ile borçlarını faizsiz olarak taksitendirme hakkından yararlanacak.





DOĞALGAZ FATURASI İÇİN UYGULAMAYA GEÇEN KIYASEN FATURA NASIL HESAPLANACAK?



Elektrik ve doğalgaz faturaları için yapılan duyuru ile kıyasen fatura uygulaması yapılacağı açıklanmış ancak borç erteleme müjdesi verilmemişti.



Yapılan açıklama söz konusu uygulamanın sadece karantina ilan edilen bölgelerde geçerli olacağı duyuruldu.



Konu hakkında açıklama yayımlayan EPDK bu bölgelerde "Mevsimsellik de dikkate alınarak tüketicinin son iki yılın ilgili ayına ait tüketim ortalamaları üzerinden, tüketicinin geçmiş tüketimi olmaması halinde ise emsal tüketim veya tüketici beyanına göre kıyasen faturalandırma yapılacaktır." diyerek süreç hakkında bilgilendirmede bulundu.



Yapılan açıklamaya göre söz konusu süreçte hesaplama şu şekilde yapılacak;



Mayıs ayı elektrik ve doğalgaz faturaları için örnek hesaplama için 2019 senesi ve 2018 senesinde gerçekleştirilen tüketimler üzerinden kıyas hesaplaması yapılacak.



Geriye dönük 2 senelik bu rakamlar üzerinden kıyas hesaplaması yapılarak ortalama fatura hesaplaması gerçekleştirilecek ve bunun üzerinden tüketiciye fatura kesilecek.



3 ay boyunca fatura hesaplamaları bu şekilde gerçekleştirilecek ve vatandaş bu süreçte fatura ödemeye devam edecek.



3 ayın sonunda ise sayaç okumaları yeni bir karar alınmazsa tekrar başlayacak. Vatandaşın elektrikv e doğalgaz sayaçları okunmaya başlanacak.



3 aylık gerçek tüketim bedeli ile vatandaşa kesilen kıyas tüketim bedeli karşılaştırılıacak.



Örneğin bu süreçte 200 metreküp kıyas doğalgaz faturası kesilen vatandaşın gerçek kullanım miktarı 250 metreküp ise aradaki 50 metreküplük fark vatandaşa yeni faturada fark olarak yansıtılacak.



Vatandaşın gerçek tüketim bedeli 150 metreküp olarak gerçekleştiyse bu durumda vatandaşın ödemiş olduğu 50 metreküplük fazla para yeni faturasında indirim olarak uygulanacak.



SU FATURASI BORCU ERTELEME İÇİN YETKİ BELEDİYELERDE!



Su faturaları için ise borçları erteleme yetkisi yapılan kanuni değişiklik ile belediyelere devredildi. Ancak süreçte bugüne kadar hiçbir belediye ne yazık ki borç erteleme kararı vermedi.



Bu nedenle vatandaşlar artan tüketim nedeni ile katlanan faturalarını son ödeme tarihi içerisinde yatırmakla yükümlü tutulmaya devam edecek.



Ancak korana virüs salgını nedeni ile su faturası ödenmese dahi belediyeler su kesintisine gitmeyecek ve aboneler yine de su kullanmaya devam edecek.



Emlak365.com


Gündem Haberleri