Trafik Kazası Tespit Tutanağı Nedir, Nasıl Doldurulur?

Trafiğe çıkan araç sayısına paralel olarak trafik kazaları da kaçınılmaz bir hal aldı. Kaza sonrasında trafik kazası tespit tutanağı nereden alınır ve nasıl doldurulur bilinmiyor. Detaylar haberimizde.

Trafik kazası yaşanması durumunda sürücüler o an kazanın şokuyla sağlıklı düşünemeyebiliyor. Böyle bir durum yaşandığında öncelikle derin bir nefes alınmalı ve sakin olunmalıdır. Maddi hasar ile sonuçlanan bir kaza meydana geldiğinde öncelikle trafik kazası tutanağının hazırlanması gerekiyor. Tutanak sigorta işlemleri için çok önemli. Trafiğe çıkan tüm araçların zorunlu trafik sigortası yaptırması gerekir. Zorunlu trafik sigortasının devreye girip maddi hasarın karşılanması için de tutanak tutulması gerekir. Kaza tespit tutanağının doğru bir şekilde doldurulması gerekir. Tutanakta her iki sürücünün de imzası olması son derece önemlidir.

KAZA TESPİT TUTANAĞI İÇİN GEREKEN BELGELER NELER?

Kaza tespit tutanağı için poliçe fotokopisi, kaza yerine ilişkin görüntüler, sürücülerin ehliyet ve ruhsat fotokopisi, maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı gerekiyor. Sigorta şirketine başvuru yapılabilmesi için bu belgelerin hazır olması gerekir. Kaza anının kabataslak olarak resmedilmesi de gerekir. İki sürücü de kazanın o şekilde onaylayarak imza atmalıdır.

KAZA TESPİT TUTANAĞI NASIL DOLDURULUR?

Kazanın Yeri ve Saati

Görgü Tanıkları

Sürücü, Araç ve Trafik Sigortası Bilgileri

Kaza Türlerinden Uygun Olan Seçilir

Aracın Darbe Aldığı Yer Gösterilir

Çarpışmanın Taslağı Çizilir

Kazayla İlgili Görüşler Yazılır

Tutanak İmzalanır

Kaza tespit tutanağı doldurulmadan evvel araçların kaza yerinden hareket ettirilmeden farklı açılardan fotoğraflarının çekilmesi gerekir. Ardından kazaya karışan kişilerin ruhsat ve sürücü belgesi fotokopileri alınır. Tutanak sadece kazaya karışan taraflar tarafından doldurulabilir. Tarafların tutanak üzerinde ıslak imzası olması gerekir. Sürücülerden birinin imzası olmaması durumunda tutanak geçersiz sayılır. Form üzerindeki bilgilere ve açıklamalara göre form eksiksiz olarak doldurulur. Kazaya karışan araçların trafik poliçe numarası ve sigorta şirketinin de belirtilmesi gerekir. Kazanın oluş şeklinin açık olarak yazılması ve krokisinin çizilmesi gerekir.

Gündem Haberleri