Trafikte rutin uygulamalar esnasında polis ekipleri alkol testi yapıyor. Bundan böyle yeni kullanımına başlanan test kitleriyle uyuşturucu ve uyarıcı madde denetimi de yapılacak. Sürücülerin uyuşturucu ve uyarıcı madde tesiri altında araç kullanmasını engellemek için yapılan test, Muğla'da bir uygulama esnasında kullanıldı.
Muğla Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan bir rutin trafik kontrolü esnasında, uyuşturucu ve uyarıcı madde test kiti de kullanıldı. Artık alışılagelmiş bir uygulama haline dönüşen alkol testinin yanında uyuşturucu ve uyarıcı madde testi de yapılacak.
Yasaklı Madde Etkisi Altında Araç Kullanımını Engellemek Amaçlanıyor
Trafik denetlemeleri sırasında yapılan alkol testleri trafiğin güvenliğini sağlamak ve insanların can güvenliğini korumak maksatlı gerçekleştiriliyor. Hiç kuşku yok ki yasaklı maddeler insanlar üzerindeki etkisi göz önünde bulundurulduğunda alkolden kat be kat daha tehlikeli. Bu maddelerin tesiri altında olan kişilerin direksiyon başına geçmeleri çok ciddi kazalara neden olabilir.
Bu sebeple artık trafik denetlemeleri sırasında alkol testiyle birlikte uyuşturucu ve uyarıcı madde testleri de yapılacak. Böylelikle söz konusu maddeleri kullanan şahısların araç kullanmamaları noktasında bir caydırıcı tedbir alınırken, aynı zamanda eğer bu maddeyi kullanmış kişiler yakalanırsa kazaya sebebiyet vereden gerekli önlemlerin alınması sağlanacak.
Yasaklı Madde Testi Nasıl Yapılıyor
İlk defa Muğla Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından kullanılan yasaklı madde test kiti, sürücülerin ağız içinden alınan örneklerle çalışıyor. Örnek test cihazına yerleştirildikten sonra 8 dakikalık bir test süreci başlıyor. Sürecin sonunda sürücüden alınan örnekte yasaklı maddeye rastlanıp rastlanılmadığı ortaya çıkıyor.
Trafik ekipleri tarafından yapılan test bir ön tanı mahiyeti taşıyor. Eğer sürücüden alınan örnek pozitif sonuç verirse, şahıs trafik polisi tarafından asayiş polisine teslim ediliyor. Asayiş ekipleri testi pozitif çıkan şahsı hastaneye götürüyor ve burada kan testi uygulanıyor. Hastanede yapılan testin de pozitif çıkması durumunda şahsa hem idari hem de cezai işlem uygulanıyor.
Yasaklı madde etkisi altındayken araç kullanmanın cezası alkollü araç kullanmaya göre elbette ki çok daha ağır. Yasaklı maddenin etkisi altında araç kullanmanın para cezası 9 bin 411 liradır. Ayrıca sürücünün ehliyetine de 5 yıl süreyle el konur. Bu sürenin sonunda ehliyetini geri almak isteyen sürücü, araç kullanmasında herhangi bir engel olmadığına dair sağlık raporu alması gerekir.