TUA Uzay Ajansı Başkanı Açıklama Yaptı: “Türk Astronotu Biz Göndermeyeceğiz”

TUA Başkanı Serdar Hüseyin gerçekleştirdiği son açıklama kapsamında Türkiye’nin uzaya çıkması ile ilgili detayların yanlış anlaşıldığını belirtti.

TUA Başkanı Serdar Hüseyin gerçekleştirdiği son açıklama kapsamında Türkiye’nin uzaya çıkması ile ilgili detayların yanlış anlaşıldığını belirtti. Amacın 2028 senesinde Ay’a yerli ve milli imkanlarla yumuşak iniş yapmak olduğunu ifade etti. Bu kapsamda ise insansız bir inişin yapılacağının altını vurguladı.

TUA Başkanı Sözleri

TUA Başkanı Serdar Hüseyin açıklamasında “2028 senesi sonuna kadar biz kendi imkanlarımızdan yararlanarak, Türkiye’de üretilen yerli ve milli cihazlarımız ile Ay’a yumuşak iniş yapmayı hedefliyoruz. Bu projeler tabii ki insansız olacak. İnsan yok devrede. Ay’a iniş yapan bir gezegen aracı olacak. Amacımız iniş yapan araç ile alanda araştırma gerçekleştirmek. Bu hedefe ulaşmak ise büyük bir zincirden geçiyor.” dedi. Bu sözleri kapsamında Ay’a gidecek olan Türk astronot’un ise tamamen yerli ve milli yapım projelerden bağımsız olarak Uluslar Arası Uzay İstasyonu bağlantısı ile uzaya ulaşacağını açıkladı.

Uzay Projesinin Aşamaları Neler?

Türkiye’nin uzay teknolojilerinde medyaya yansıyan çeşitte bir güce sahip olmadığını belirten Serdar Hüseyin “Uzay yolculuğunun birçok halkası var. 1. Halka inansız uzay aracımızın dünya yörüngesinden çıkartılması. 2. halk roket motorumuzun ateşlenmesi, 3. halka ise bu ateşleme ile doğru ivmeyi alarak uzaya yolculuğun başlamasıdır. Daha sonra ise Ay’a ulaşmak için bir rota üzerinden 390 bin kilometre yol katetme ve 3 gün sürecek Ay yörüngesine girme aşaması yer alıyor. Beşinci aşamada ise Ay’a yumuşa iniş yapacağız. Eğer biz herhangi bir takılma ile şuanda bu aşamaları gerçekleştirseydik programımız başarısız görülecekti. Bu yüzden 2023’de ara misyon olarak bu zincirin halkalarından bir kaçını deneyeceğiz.” dedi.

Astronot gönderimi hakkında açıklama yaparken ise Türkiye’nin 2023 yılında böyle bir şeyi gerçekleştirme kabiliyetinin bulunmadığını söyledi. TUA Başkanı, şuan Türkiye’nin yakın yörüngelere insanlı araç ile çıkma gibi bir durumunun söz konusu olmadığını, yeni projede 2028 yılı ile denemenin amaçlandığı, astronot ile bir yolculuğun 2028 ardından dahi mümkün olamayabileceğini ifade etti.

Gündem Haberleri