TÜİK Başkanı'ndan, Açıklanan İstatistiklere Yönelik Eleştirilere Yanıt Geldi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Erhan Çetinkaya, TÜİK'in 96. yıl dönümü nedeniyle açıklamalarda bulundu. Açıklanan istatistiklere yönelik eleştirilere de yanıt verdi.

TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya, AA muhabirine açıklamalarda bulundu. TÜİK'in kuruluşunun 96. Yıl dönümü nedeniyle değerlendirmeler yaptığı konuşmasında, TÜİK tarafından açıklanan istatistik verilere yönelik eleştirileri de yanıtladı. Çetinkaya, 96 yıldır ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda istatistik üreten TÜİK'in verileri bağımsız olarak hesapladığını söyledi.

ELEŞTİRİLERE YANIT VERDİ
TÜİK tarafından açıklanan istatistiklere yönelik eleştirileri yanıtlayan Çetinkaya: "Kurumumuzca üretilen resmi istatistikler herhangi bir kişi, makam ya da kurumun talep, talimat veya tahminlerine göre değil, kurumun sahip olduğu bilimsel ve teknik özerklik ile geçerli uluslararası yöntemler kullanılarak bağımsız olarak hesaplanmakta ve ilan edilmektedir." açıklamasında bulundu.

TÜİK 1926 YILINDA KURULDU
Kurumun geçmişine dair de bilgiler paylaşan Erhan Çetinkaya, 1926 yılında Merkezi İstatistik Dairesi adıyla kurulduğunu, değişen ihtiyaçlar neticesinde yapısında ve görevlerinde değişiklik yapıldığını, 2055'te de Türkiye İstatistik Kanunu'nun yürürlüğe girmesi ile kurumun TÜİK adını aldığını söyledi. 2021 yılında ilgili kanunda yapılan değişiklik ile TÜİK, kamu tüzel kişiliğine sahip, özel bütçesi olan, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile bağlantılı bir kurum oldu.

Yapılan değişiklik sonrasında TÜİK Başkanı'nın İstatistik Konseyi Başkanı olarak belirlendiğini, Konsey üye sayısının 37'ye çıkarıldığını, TÜİK Başkanı'na personel atama yetkisi verildiğini açıklayan Çetinkaya, TÜİK'in açıkladığı verileri AB ve dünya genelinde de geçerli olan yöntem ve tanımlar kullanarak hesapladığını söyledi. Açıklanan verilerin uzmanlarına değerlendirmelerine açık olduğunu da söyleyen Çetinkaya, sonuçların TÜİK resmi sitesi üzerinden kamuoyu ile paylaşıldığını hatırlattı.

Emlak365.com

Gündem Haberleri