TÜİK Enflasyonu 54,4 Açıkladı ENAG Yüzde 123,80 Dedi! ENAG Nedir, Üyeleri Kimler?

TÜİK'in Şubat 2022 enflasyon oranını açıklamasının ardından ENAG da kendi tespit ettiği oranı açıkladı. İki tarafın verileri birbiriyle çelişince birçok kişi ENAG nedir araştırmaya başladı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Şubat ayı enflasyonunu sabah saatlerinde açıkladı. TÜİK verilerine göre enflasyon yüzde aylık 4,81 artarken, yıllık bazda ise yüzde 54,4'e yükseldi. Şubat ayı enflasyonunda en çok artış yüzde 75,75 ile ulaşım sektöründe yaşandı.

TÜİK'in enflasyon oranını yüzde 54,4 olarak açıklamasının ardından ENAG, verilerin gerçeği yansıtmadığını bilerek enflasyon oranının yüzde 123,80 olduğunu duyurdu. Daha önceki enflasyon açıklamalarında TÜİK'in verilerine karşı çıkan ENAG, Şubat 2022'de de enflasyon oranının belirtilenden iki kat fazla olduğunu ifade ediyor. Bu gelişmelerin ardından ENAG nedir, kimlerin merak ediliyor.

ENAG NEDİR?

ENAG, Enflasyon Araştırma Grubu'nun kısaltılmış ismidir. ENAG, çeşitli verileri derleyerek enflasyon araştırmaları yapan bir gruptan oluşuyor. Bu gruptaki üyeler, aylık ve yıllık ekonomik analizler yaparak ürünlerdeki fiyat değişimlerini kayıt altına da alıyor.

Ürün fiyatlarındaki değişiklikleri anlık takip edebilmek için ENAG, her gün günlük enflasyon verilerinin hesaplanması gerektiğini savunarak bu konuda çalışmalar yürütüyor.

Edinilen bilgilere göre ENAG, 2016 yılında bir doktora tezi projesi sonucu ortaya çıkmış. ENAG yöneticisi Prof. Dr. Veysel Ulusoy, daha önce esinlendiği bir kaynak olduğunu, bu kaynağın Arjantin, Amerika ve Avrupa'daki birçok ülkenin günlük enflasyonlarını internette yayınladığını söyledi. Buradan yola çıkarak 2016 yılının ortalarında ENAG'ı kurmaya karar verdiklerini aktaran Ulusoy, grubun herhangi bir maddi desteği ve siyasi bağlantısı olmadığının da altını çiziyor.

ENAG KİMİN, ÜYELERİ KİMLER?

Her ayın üçüncü günü enflasyon verilerini açıklayan ENAG'ın üyeleri ekonomist ve akademisyenlerden oluşuyor. ENAG'ın kadrosunda şu isimler yer alıyor:

Prof. DR. Veysel Ulusoy (Yönetici)

Serkan Gençer (Finansal Ekonomi, Doktor Adayı, Yürütücü)

Dr. Serhat Hasançebi (Uni. of Basque Country, Ekonomi)

Dr. Mustafa Demirok ( Finansal Ekonomi)

Mehmet Çağdaş Işim (Finansal Analist)

Barış Kaan Basdil ENAGrup Fransa Temsilcisi, Toulouse Üniversitesi)

Özenç Aslan (Güney Kaliforniya Üniversitesi - Ekonomi)

Gündem Haberleri