Turizmi Teşvik Kanunu'nda Değişiklik Yapılması İçin Kanun Teklifi TBMM Başkanlığına Sunuldu!

AK Parti tarafından Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi bugün TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Kanun teklifi değişiklikleri ile turizm sektörünün taleplerinin yerine getirilmesinin amaçlandığı bildirildi.

AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu ve diğer bazı AK Parti milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığına bugün Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi sunuldu.

Yapılması düşünülen kanun değişiklikleri ile turizm sektörünün 2023 hedeflerine ulaşmasının desteklenmesinin amaçlandığı belirtildi. Teklif kabul edilip yasalaştığında kültür ve turizm koroma ve gelişim bölgeleri ile turizm merkezlerinin tespitine dair yeni kriterler uygulamaya sokulacak. Turizm merkezlerinin mevkii ve sınırlar Cumhurbaşkanı kararı ile tespit ve ilan edilebilecek.

Yine kanun teklifi yasalaşırsa kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri ile turizm merkezlerinin tespit edilmesi sırasında ülkenin doğal, tarihi, arkeolojik ve sosyokültürel turizm değerleri ve turizm potansiyelleri esas alınacak. Kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri için uygulanmakta olan istisna, muafiyet ve teşvik hükümleri aynı şekilde turizm merkezleri için de uygulanabilecek.

TEŞVİKLERDEN YARARLANMAK İÇİN BELGE ŞARTI GETİRİLECEK

Turizm sektörünün teşviklerden veya diğer imkanlardan yararlanabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm yatırımı belgesi veya turizm işletmesi belgesi alınması zorunlu olacak. Bu belgeleri almayanlar teşvik ve diğer imkanlardan yararlanamayacaklar. Belgeli yatırımların Kültür ve Turizm bakanlığı tarafından belirlenen sürede tamamlanarak işletmeye açılması zorunlu olacak. Ancak Bakanlık tarafından bu sürenin uzatılmasına karar verilebilecek.

KONAKLAMA İŞLETMELERİ TURİZM İŞLETME BELGESİ ALMAK ZORUNDA OLACAKLAR

Konaklama işletmelerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan turizm işletmesi belgesi almaları zorunlu olacak. İş yeri açma ve çalışma ruhsatı alınan tarihten itibaren 1 yıl içerisinde turizm işletmesi belgesinin alınması gerekecek. Turizm belgeleri Bakanlık tarafından iptal edilen konaklama işletmeleri iptal tebliğ tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde yeniden turizm belgesi almak zorunda olacaklar. Kamu kurum ve kuruluşlarına ait misafirhaneler, vilayet evleri ve ordu evleri turizm belgesi almak zorunda olmayacaklar.

PLAJ İŞLETMELERİ YENİDEN DÜZENLENECEK

Konaklama içermeyen müstakil plaj işletmeleri hakkında da bir yenilik getirilecek. Buna göre bu işletmeler iş yeri açma ve çalışma ruhsatı aldıktan sonra 7 gün içerisinde turizm işletmesi belgesi almak için Kültür ve Turizm Bakanlığına başvuruda bulunacaklar. Bu başvuruların ardından yapılacak denetimler sırasında varsa belirlenen eksiklikler tebligat tarihinden itibaren 30 günlük süre içerisinde tamamlanması suretiyle turizm işletmesi belgesi alınması zorunlu olacak. Turizm işletmesi belgesi Bakanlık tarafından iptal edilen plaj işletmelerinin 30 gün içerisinde bu belgeyi yeniden almaları zorunluluk haline gelecek.

TURİZM İŞLETMESİ BELGESİ ALMAYANLARIN FAALİYETLERİ DURDURULACAK

TBMM Başkanlığı'na sunulan Kanun Teklifine göre turizm işletmesi belgesini belirtilen süreler içerisinde almayan konaklama ve plaj işletmeleri faaliyette bulunamayacak. Bu işletmelerin iş yeri açma ve çalışma ruhsatları da Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yetkili idareye yapacağı bildirim ile 1 ay içerisinde iptal edilecek. Kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi ile turizm merkezlerinde bulunan konaklama tesislerinin tür ve kullanım kararı değişikliği ile kapasite artışı durumlarında yatırımcılardan sosyal, teknik ve benzeri altyapı hizmetlerinin geliştirilmesi için katkı payı adı altında ödeme istenecek.

BEŞ YILDIZLI OTELLER TRANSFER HİZMETİ VEREBİLECEKLER

Yine kanun teklifi değişikliği ile beş yıldızlı oteller ve tatil köyleri müşterilerine transfer hizmeti sunabilecekler. Motor hacmi 2900 cc ve üzeri binek olan ve kendi öz malı araçlarla beş yıldızlı oteller ve tatil köyleri müşterilerin geliş ve gidiş noktaları ile tesis arasında transfer hizmeti verebilecekler. Ancak seyahat acentasının aracılığı ile gelen ve transfer sözleşmesi olan müşterilere bu hizmet verilemeyecek.

Lüks kampçılık turizm türünün yasal altyapısı meydana getirilecek ve kontrollü bir biçimde gelişimine imkan tanınacak. Geçici lüks çadır tesisleri yapılması için kiralama yapılabilecek. Bu tesislerdeki her türlü ünite temelsiz ahşap platform üzerine kurulacak.

Turizm işletmesi belgesi olan işletmeler yabancı personel çalıştırabilecekler. Ancak bu konuda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan izin alınması gerekecek. Deniz turizmi tesisleri işletmeciliği yapabilmek için Kültür ve Turizm Bakanlığından belge almak zorunluluk olacak.

Emlak365.com

Gündem Haberleri