Türkiye IMF'ye 5 Milyar Dolar Borç Verdi Mi? Dönemin Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Yanıt Verdi!

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan son günlerde siyaset arenasında polemik konusu olan Türkiye'nin IMF'ye borç verme hususuna açıklık getirdi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan son günlerde siyaset arenasında polemik konusu olan Türkiye'nin IMF'ye borç verme hususuna açıklık getirdi. O dönem Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı olan Ali Babacan yaşananları anlattı.

Son günlerde Türk siyasetinde IMF'ye borç verilip verilmediği konusu üzerinden büyük bir polemik yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu konuda açıklamalar yaparken dönemin Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ise tam tersi beyanatlarda bulundu. Yaşanan polemiğe dönemin canlı şahitlerinden olan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan son noktayı koydu.



ALİ BABACAN IMF'YE BORÇ VERME KONUSUNA AÇIKLIK GETİRDİ



Türkiye'nin IMF'ye borç verdiği iddia edilen dönemde Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı olan Ali Babacan IMF ile bu doğrultuda bir görüşme yapılıp anlaşma yapıldığını doğruladı. Yine Babacan'ın ifadelerine göre bu borç verme konusu kağıt üzerinde kaldı ve geçekleşmedi.



IMF İÇİN HAZIRLANAN KREDİYE TÜRKİYE KATKI SUNDU



Konu hakkında net açıklamalar yapan Ali Babacan, “Bunun polemik konusu yapılmasına aslında gerek yok. Kapalı kapılar arkasında yaşanan bir mesele değil. Basın arşivlerine bakarsanız konunun gerçek boyutunu görürsünüz. 2008 mali krizi yaşanıyordu. IMF de ciddi bir krizin içerisindeydi ve ileride kaynak problemleri çıkabilirdi. Bu gerekçeyle hazırlanan kaynağa Türkiye'nin katkısı oldu.” dedi.



IMF İLE KREDİ ANLAŞMASI KAĞIT ÜZERİNDE KALDI BORÇ VERİLMEDİ



Açıklamalarını sürdüren Ali Babacan, “Bizim Merkez Bankamız ile IMF arasında bir protokol imzalandı. İhtiyaç duyulması halinde IMF'ye 5 milyar dolar kredi kullandırılacaktı. Resmi kayıtlar altında olan bir konudan bahsediyoruz. Ancak o süreçte IMF bu krediye ihtiyaç duymadı ve kullanmadı. Kağıt üzerinde kalmış bir detay oldu.” ifadelerini kullandı.



IMF'YE 5 MİLYAR DOLAR KREDİ VERMEYE HAZIR ÜLKEDEN BUGÜNLERE NASIL GELDİK!



Borç verilip verilmediğine dair tartışmaların çok boş olduğunu söyleyen Ali Babacan, “Gereksiz polemiklerle vatandaşımızın gerçek ekonomi gündemini bir kenara itmeye hakkımız yok. Türkiye o dönem böyle ciddi bir rakamı IMF'ye borç olarak vermeye hazır bir ülkeydi. Türkiye'nin bu gücü kendinde görmesi ve uluslar arası boyutta tüm dünyaya göstermesi önemlidir. Ancak bugün ülke ekonomisin nerelerden nereye geldiğini de analiz etmek gerek. 5 milyar dolar borç verebilen bir ülkeden ekonomisi dolar kuruyla sallanan bir ülkeye nasıl geçiş yaptık? Bunun tartışılması gerekir.” şeklinde konuştu.



Emlak365.com


Gündem Haberleri