Türkiye Büyük Millet Meclisi Dışişleri Komisyonu, Uluslararası anlaşmalara dair kanun teklifini kabul etti. İlgili komisyon AK Parti İstanbul Milletvekili Akif Çağatay Kılıç başkanlığında toplandı. Komisyon'da 4 ayrı Uluslararası anlaşma ele alındı. Buna göre Türkiye İle Japonya Arasında Teknik İşbirliği Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, Türkiye ile Özbekistan Arasında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının Özbekistan'da Faaliyeti Hakkında Anlaşmanın Notalarla Birlikte Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, Türkiye ile Moldova Arasında Karşılıklı Kültür Merkezlerinin Kuruluşu ve Faaliyetlerine İlişkin Anlaşmanın Notalarla Birlikte Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi ile Cıvaya İlişkin Minamata Sözleşmesinin Beyan ile Birlikte Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi kabul edildi.
MİNAMATA SÖZLEŞMESİ NEDİR?
Çevrenin korunması için büyük önem taşıyan Minamata Sözleşmesi'nin ne olduğuna dair büyük bir merak yaşanıyor. TBMM Dışişleri Komisyonu bu sözleşmeyi görüşerek kabul etti. Türkiye Minamata Sözleşmesi'nin 2014 yılında imzalamıştı. Bu sözleşmeye Minamata denilmesinin nedeni ise Japonya'nın Minamata şehrinde meydana gelen civadan zehirlenmeler olduğu bildirildi. BM Çevre Programı kapsamında sözleşmeye taraf olan ülkelerin bazı adımları atmaları gerekiyor.
MİNAMATA SÖZLEŞMESİ NE GETİRİYOR?
Minamata Sözleşmesi gereği cıva içeren ürünler yasaklanacak. Bu ürünlerin üretim, ithalat ve ihracatı mümkün olmayacak. Ayrıca stoklar ve atıklar da ortadan kaldırılacak. Bazı ürünlerde cıva alternatifi olmadığı için o ürünlerde cıva kullanımı devam edecek. Kömür yakıtlı enerji santralleri ve endüstriyel tesislerden kaynaklanan cıva emisyon ve salınımı kontrol altına alınacak. Cıva emisyonları azaltılacak ve eğer mümkün dahilindeyse tamamen ortadan kaldırılacak. Küçük ölçekli altın madenciliğinde cıva miktarı ve salınımı da azaltılacak.
MİNAMATA SÖZLEŞMESİ NE ZAMAN UYGULANMAYA BAŞLANACAK?
Minamata Sözleşmesi dahilinde yapılması gereken işlemler sözleşmenin yürürlüğe girmesinden itibaren 3 yıl içerisinde uygulanmaya başlanacak. Ülkeler cıva kullanımını azaltmak için ulusal plan hazırlama zorunda olacaklar. Halk da bu konuda bilinçlendirilecek.