Türkiye'de İnsanlar Memleketlerinde Yaşasaydı En Kalabalık Şehirler Hangileri Olacaktı?

Türkiye'de tüm insanlar doğdukları kentlerde yaşasaydı ülkenin en kalabalık şehirleri arasında büyük değişim meydana gelecekti.

Türkiye'de tüm insanlar doğdukları kentlerde yaşasaydı ülkenin en kalabalık şehirleri arasında büyük değişim meydana gelecekti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verileri ile ilginç sonuçlar ortaya çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerinde Türkiye'de yaşayanlar doğdukları kentlerde kalmış olsalardı kalabalık şehirlerin sıralamasında önemli değişimler meydana gelecekti. Türkiye'nin en kalabalık şehri İstanbul olmayacaktı.



TÜRKİYE'NİN EN KALABALIK ŞEHRİ ŞANLIURFA OLACAKTI!



Yapılan araştırmaya göre TÜİK verilerinden yararlanarak insanların Türkiye'de nüfusa kayıt oldukları illere dair hesaplama yapıldı. Bu hesaplamayla göç etkisi ortadan kalkmış olsaydı Şanlıurfa 2 milyon 839 bin 823 kişilik nüfusuyla ülkenin en kalabalık şehri olacaktır. Şanlıurfa'yı 2 milyon 603 bin 448 kişi ile Konya takip edecekti. Konya'dan sonra ise en kalabalık üçüncü şehir 2 milyon 558 bin 75 nufüsu ile İstanbul olacaktı.



ANKARA EN KALABALIK 5. ŞEHİR!



Diyarbakır göç etkisi olmadan nüfusu ise 2 milyon 294 bin 58 kişi ile ülkenin en kalabalık dördüncü şehri olacaktır. Bu kenti 2 milyon 16 bin 454 kişi ile Ankara, 1 milyon 976 bin 581 kişiyle İzmir takip edecekti.



Listenin yedinci sırasında 1 milyon 976 bin 178 kişi ile Samsun yer alacaktı. Samsun'u 1 milyon 950 bin 281 kişiyle Sivas, 1 milyon 893 bin 946 kişiyle Erzurum ve 1 milyon 826 bin 285 kişiyle Bursa takip edecekti.



ÖNEMLİ ŞEHİRLER 1960 SONRASINDA CAZİBELERİNİ KAYBETTİ!



Türkiye'deki nüfus yapısına yönelik açıklamalarda bulunan İstanbul Aydın Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hacı Duran, “Osmanlı'nın son dönemi ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında Erzurum, Şanlıurfa, Diyarbakır, Kastamonu, Sivas, Kayseri ve Konya ülkenin en önemli kentleri arasında bulunuyordu. Ancak 1960'lı yıllardan sonra batı kentlerine yapılan yatırımlar, eğitim ve turizm politikaları ile bu önemli kentler cazibe merkezi olma özelliklerini kaybetmeye başladılar.” dedi.



Emlak365.com

Gündem Haberleri