Türkiye'de Kaç Suriyeli Var 2021? Göç İdaresi İl İl Son Rakamı Açıkladı

Suriye'de yaşanan iç savaşın ardından başlayan yoğun göç dalgası sonrasında Türkiye'deki Suriyeli sayısı büyük bir hızla artmaya başlamıştı. Türk vatandaşı olan Suriyeli sayısı tartışmaları da beraberinde getirirken Göç İdaresi Başkanlığı il il Suriyeli mülteci sayısı rakamlarını açıkladı? Peki, Türkiye'de kaç Suriyeli mülteci var?

2011 senesinde Suriye'de başlayan rejim karşıtı gösteriler uygulanan yoğun şiddete rağmen ülke geneline başlamış ve iç savaşa dönmüştü. Demokrasi ve özgürlük isteyen kişilerin başlatmış oldukları eylemlerde kullanılan orantısız güç ve yoğun şiddet nedeni ile eylemler daha da büyümüş rejim karşıtları Özgür Suriye Ordusu adı altında silahlanmaya başlanmıştı.

Yaşanan iç savaşın büyümesi ile beraber 2012 senesinden itibaren Suriyeli pek çok kişi ülkesini terk etmek üzere sınıra doğru yürümeye başlamış, yaşananlar büyük bir insanlık dramına dönüşmüştü. Süreçte Türkiye sınırında da büyük bir yığılma yaşanmış, diğer ülkelerin sınırlarını kapatması ile milyonlarca sivil insanlık dışı muamelelere maruz kalmıştı.

GÖÇ İDARESİ BAŞKANLIĞI AÇIKLADI: TÜRKİYE'DE KAÇ SURİYELİ VAR?

2021 yılı itibari ile Türkiye'de yaşayan toplam Suriyeli mülteci sayısı Göç İdaresi Başkanlığı tarafından açıklandı. Açıklanan rakamlara göre 3 milyon 672 bin 646 Suriyeli canını kurtarmak için Türkiye'ye sığındı. Zamanla geldikleri sınır şehirlerden Türkiye'nin farklı şehirlerine yayılan Suriyelilerin büyük bir bölümü ise sınırda kalmayı tercih etti.

Geçici koruma kapsamında kayıt altına alınan Suriyelileri n1 milyon 414 bin 80'i, sınır kentlerinde kalmayı tecrih etti. Suriyelilerin 449 bin 667'si Gaziantep, 435 bin 699'u Hatay, 423 bin 711'i Şanlıurfa ve 105 bin 6'sı Kilis'te kaldı.

EN FAZLA SURİYELİ HANGİ İLDE? EN ÇOK VE EN AZ SURİYELİ OLAN ŞEHİRLER HANGİLERİ?

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan verilere göre Türkiye'de en fazla Suriyeli olan şehir İstanbul olurken en az Suriyeli olan şehir ise Bayburt oldu. İstanbul'da yaşayan Suriyeli sayısı 525 bin 241 olarak açıklanırken bu rakam İstanbul'un nüfusunun yüzde 3,50'sine denk geldi. Türkiye'de kalmak isteyen Suriyelilerin en az tercih ettiği il ise sadece 23 Suriyeli'nin yaşadığı Bayburt oldu.

Türkiye'de en az Suriyeli olan iller sırası ile Bayburt, Artvin, Tunceli, Iğdır ve Gümüşhane olarak sıralandı.

Gündem Haberleri