Uzman isim açıkladı: Metaverse pazar büyüklüğü 2030’da 13 trilyon dolar olacak!

Dünya genelinde yaygınlığını ve popülaritesini artırmaya devam eden Metaverse ekosisteminin gelecekte hangi noktalarda olacağı merak ediliyor. Multiversera Danışma Kurulu Üyesi Gökhan Say, Metaverse pazar büyüklüğünün 2024 yılında 800 milyar dolara ulaşacağı beklentisinin olduğunu söyledi.

Metaverse, sanal ve gerçeğin iç içe geçtiği ve hatta sanalın ve gerçeğin birbirinden ayırt edilemeyecek şekilde eş zamanlı deneyimlendiği bir ekosistem olarak tarif ediliyor. Dünya genelinde insanların benimsemeye devam ettiği bu alan, teknoloji ve yazılım sektörünün girişimleri ile büyümeye devam ediyor. Dünya genelinde birçok markanın ve şirketin büyük adımlarla girdiği Metaverse dünyası, aynı zamanda içerisinde blok zinciri, kripto teknolojisi, NFT (Non Fungible Token) ve yapay zeka gibi birbirini tamamlayan unsurları da barındırıyor. Bu denli gelişime açık ve gelişmekte olan bir ekosistemin gelecekte nerede olacağı da merak ediliyor.

EKOSİSTEME ON MİLYARLARCA DOLAR YATIRIM YAPILIYOR

Multiversera Danışma Kurulu Üyesi Gökhan Say, Metaverse’ün pazar büyüklüğünün 2024 yılında 800 milyar dolar seviyesine çıkacağını, şu anda böyle bir beklenti olduğunu dile getirdi. Bu ekosistemin, bazı kişiler için “hayatın yerini alacak olan” yeni yaşam formunu temsilen “Yaşam 2.0” olarak nitelendirildiğini ifade eden Say, konuya ilişkin açıklamasında “Ancak bugün bile yüz milyonlarca insanı oyunlarda, hatta sanal konserlerde buluşturmuş, 2 milyar doların üzerinde sanal arsanın satıldığı, sadece Meta, Google, Microsoft gibi teknoloji devlerinin değil Nike, Louis Vuitton, Balnciaga gibi giyim ve moda devlerinin bile on milyarlarca dolar yatırım yaptığı bir platform” dedi.

“AYAK UYDURAMAYANLAR OYUNUN DIŞINDA KALACAK”

Gökhan Say, açıklamalarının devamında “Dünyanın en önemli pazar araştırma kuruluşları, bugün 40 milyar dolar olan Metaverse pazar büyüklüğünün 2024’te 800 milyar dolara ve 2030’da büyük bir patlamayla 13 trilyon dolara ulaşacağını öngörüyorlar” sözlerini dile getirdi.

Son 10 yıldır dünyada inanılmaz bir dijital dönüşümün yaşandığını vurgulayan Say, ilerleyen dönemlerde bu dönüşümün Metaverse liderliğinde ilerleyeceğini ve bu süreçte Blockchain, NFT, VR, 3D modelleme gibi destekleyici teknolojiler ile önünde durulamayacak bir dalgaya dönüşeceğini ifade etti. Say, bu dönüşüme ayak uyduramayan şirketlerin de oyunun dışında kalıp varlıklarını sürdüremeyeceklerini belirtti.

Gündem Haberleri