Uzmanlar Açıkladı, Covid Geçirenlerde Diyabet Riski Artıyor

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Aydın covid-19 geçiren kişilerde diyabet gelişme riskinin arttığını açıkladı.

Koronavirüse yakalanan kişilerin diyabete yakalanma riskinin daha fazla olduğun ortaya çıktı. Konuya ilişkin açıklama Yeditepe Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Aydın'dan geldi. Aydın, enfeksiyon tanısı olmayan kişilerin çoğunluğuna diyabet tanısı konulduğunu açıkladı. Sistemin tutulum nedeniyle covid-19'un vücudu diyabete meyilli hale getirdiği açıklandı.

Prof. Dr. Hasan Aydın diyabete açık hale gelmenin sebebini: "Hem tedavide kortizon içeren ilaçların kullanılması, hem de Kovid-19 enfeksiyonunun doğrudan pankreasa saldırıp hasar vermesine bağlı olarak diyabet gelişebiliyor." ifadeleri ile açıkladı.

COVİD KAYNAKLI DİYABET GEÇİCİ

Covid-19'a yakalanıp da sonrasında diyabet olan hastaların tip-2 diyabetin çoğunlukla geçici olduğunu açıklayan Aydın, diyabetin 6 ay kadar sürdüğünü, 6 ay sonrasında ise kan şekeri seviyesinin normal seviyeye düşerek kendiliğinden geçtiğini vurguladı. Covid 19 kaynaklı diyabetten yeni bir Post Kovid Diyabet tanısı ortaya çıkması bekleniyor. Covid kaynaklı diyabetin ilerleyen zamanlarda vücutta bırakacağı hasarlar henüz bilinmiyor. ABD'de 181 bin hasta ile bir araştırma yapıldı ve araştırma neticesinde covid-19 geçiren hastaların diyabet olma riski %40 oranında arttı.

DİYABET RİSKİNİ ARTIRAN 3 NEDEN
Yeni Şafak'ın haberine göre; Diyabet riskinin artmasının 3 nedeni olduğunu söyleyen Prof. Aydın, covid-19'un Pankreasta doğrudan hasar oluşturduğunu, insülin yapma kapasitesini azalttığını, sonra da diyabete yatkınlığa sebep olduğunu açıkladı. Salgın döneminde hareketsiz yaşam, aşırı kalori tüketimi de insülin direncini artırıyor. Ağır ve orta seviyede korona geçiren kişilerde kullanılan kortizon ilacı da diyabete zemin hazırlıyor.

Emlak365.com

Gündem Haberleri