Uzmanlar Uyarıyor, Bu İller İçin Çöl Tozu Alarmı Verildi! Çöl Tozu Ne Zaman Bitecek?

Kuzey Afrika'dan yayılan çöl tozu fırtınası ülkemize ulaştı. Uzmanlar çöl tozu fırtınasına karşı vatandaşları uyarırken bazı iller için ise alarm verildi.

Nisan ayının başlamasıyla uzun süredir etkisini gösteren soğuk havalar yerini güneşli günlere bıraktı. Ancak hafta başında uyarısı yapılan çöl tozu ülkemize giriş yaptı. Afrika çöl tozu, Türkiye'nin batısından ülkemize girerek yavaş yavaş birçok bölgeyi etkisi altına almaya devam ediyor.

Günlük hayatı zora sokan çöl tozu nedeniyle hem Meteorolojiden hem de uzmanlardan uyarılar peş peşe geliyor.

SAĞLIK SORUNU OLANLAR DİKKAT ETMELİ

Meteoroloji Danışmanı Profesör Doktor Orhan Şen, ülkemizde etkisini gösteren çöl tozuna karşı önemli uyarılarda bulundu. Kuzey Afrika ve Arap Yarımadasından yola çıkarak Türkiye'ye ulaşan çöl tozu, özellikle Batı, İç Anadolu, Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yukarı seviyelerdeki toz birikimini artırdı.

Prof. Dr. Orhan Şen, çöl tozunun miktarının yaklaşık 150 - 200 mikrograma kadar ulaştığını ve artık tedbir alınması gereken bir noktaya ulaştığını söyledi. Söz konusu çöl tozunun hafife alınmaması gerektiğini belirten Şen, özellikle lodosa karşı olan şehirler Bursa'da, İstanbul'un Anadolu Yakası güneyinde yoğun bir şekilde çöl tozuna maruz kalınacağını ifade etti.

ÇÖL TOZUNA KARŞI ALINABİLECEK TEDBİRLER NELER?

Prof. Dr. Şen, kum içerisindeki partiküllerin büyüklüklerinin 10 miligram ve altında olduğunu ve hatta bundan daha küçük olanlarında olduğunu söyledi. Bu tozların büyük küçük her delikten sızabildiğini söylerken vatandaşları pencereleri sıkı sıkı kapatması konusunda uyardı. Çöl tozunun içerisinde mantar ve bakterilerin de bulunabileceğini, bu sebeple mutlaka koruma sağlanması gerektiğini söylüyor.

Ülkemizde etkisini gösteren çöl tozunun birkaç gün içerisinde etkisini azaltarak Türkiye'yi terk etmesi bekleniyor.

Emlak365.com

Gündem Haberleri