Uzmanlardan yeni salgın uyarısı! İki ayda 457 vaka görüldü

Bugün yapılan açıklamalara göre bu sene içerisinde toplamda 2 çocuğun kızamık nedeni ile hayatını kaybetmesi oldukça endişe yarattı.

Türkiye genelinde Ocak ve Şubat aylarına bakıldığı zaman 2 ay içerisinde 343 kızamık vakasının görüldüğü öğrenildi. Durum bu şekilde olunca da vaka sayılarının artması endişe ortamının da artmasına neden oldu. NTV'nin haberine göre bu sene Nisan 2022 - Mart 2023 arasında Türkiye, 457 kızamık vakası ile Avrupa'da 3. sırada yer aldı. Sayıların artmasının yanı sıra da 2 çocuğun hayatını kaybetmesi endişelerin daha da fazla artmasına neden oldu.

Konu hakkında açıklamalar yapan Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, kızamık ile ilgili merak edilenlere yanıtlar verdi.

AŞI %100 KORUYOR MU?

Gelen vakalara bakıldığında aralarında aşılı olan çocukların da bulunduğundan bahseden uzman, "Bu 22 vakanın 3 tanesi yabancı uyruklu ama çoğunluğu Türk. Bir kere aşısızlar ciddi risk altında. Ama aşılı olmak da her zaman çok yeterli değil. Koruyuculuğu yüzde 96-98 gibi. Yani 100 çocuğa aşı yaparsanız bunlardan 3-4 tanesi korunamıyor." şeklinde konuştu.

Fakat aşının salgın gibi durumların önüne geçmek, çocukların bu hastalığı ölümcül düzeye gelmeden atlatabilmeleri için kesinlikle yaptırılması gerektiğinden bahsederken vakaların artmasının en önemli etkenin de aşı karşıtlığı olduğu ifade edildi. Çocuklara mutlaka aşı yapılması gerektiğinden bahsedilerek "Pandemiden sonra özellikle aşı karşıtlığında bir artış söz konusu. Öte taraftan yurt dışından çok sayıda kontrolsüz insan ülkemize girdi. Ne yapıp edip çocuklarımızı yüzde 100 ya da ona yakın bir oranda aşılamamız gerekiyor." şeklinde açıklamalarda bulundu.

KIZAMIK SALGINI VAR DENİLEBİLİR Mİ?

Vatandaşlar tarafından en çok merak edilen konulardan biri de "Bir kızamık salgınından bahsedebilir miyiz?" sorusunun yanıtı oldu. Vakaların bu derece artış göstermesinin salgın olarak yorumlanıp yorumlanamayacağına Çokuğraş, "Evet, kızamıkta çok ciddi bir artış var. Çünkü kızamık yakın zamanlara kadar neredeyse sıfırlanmış bir hastalık gibiydi. Bunun için bir salgın diyebiliriz" şeklinde yaptığı açıklama ile ifade etti.

Anne ve babaların çocuklarına yaptıracakları kızamık aşısı konusunda dikkatli ve daha bilinçli olması gerektiği konusunda uzmanlardan açıklamalar gelmeye devam ediyor.

Gündem Haberleri