Vakalar bir anda patladı uzmandan uyarı geldi! 6 ayda kurtulmak mümkün olmuyor

Son dönemde uyuz vakalarının artmasının ardından uzmanlar tarafından yeni uyarılar gelmeye başladı.

Türkiye'de son dönemde uyuz vakalarının artmaya başlamasının ardından uzmanlar tarafından vatandaşlara da peş peşe uyarılar yapılmaya başladı. Hastalığa yakalanan vatandaşların hastalıktan kurtulmasının yaklaşık olarak 6 aya kadar ulaştığı ifade edilerek dikkat edilmesi gerektiğinden bahsedildi. Bununla birlikte bu vakaların salgına yakın bir seviyede artış gösterildiğini ifade edildi. Konu ile ilgili Prof. Dr. Gülsüm Gençoğlan tarafından uyarılar yapıldı.

TEKRAR BULAŞMA SÖZ KONUSU DEĞİL!

Hastalık hakkında bilgilendirmelerde bulunan Gençoğlan, “Neredeyse polikliniğimizin yüzde 30’unu uyuz vakaları oluşturuyor. Ciddi bir yükseliş olduğundan bahsetmem mümkün. Toplumun genel kesiminde de bu kadar yaygın görülüyor olması, salgına yakın düzeyde bir artış olduğunun ipucu aslında. Hastalarımız hiçbir deri lezyonu olmaksızın kuru kaşıntıdan bahseder, tacizkar bir kaşıntıdır. Uykuyu vs. bozar özellikle gece kaşıntısının şiddetlenmesi, gece kaşıntısı tipik özelliğidir. Hastalar, karın alt kısmı, eller, kollar, bacaklar ve göğüs kısmında kasıntıdan yakınır. Alerjik reaksiyona neden oluyor, artıklar, yumurtalar bırakıyor bunlar da alerjiye neden oluyor. Dolayısıyla uzun süre tedavi edilmediğinde ya da zaten baştan alerjik alt yapıya sahip bir bireyse hastamız, kızarıklıklara ve egzamatöz değişikliklere de bir süre sonra neden oluyor. Bir süredir toplumda olduğu için kullana kullana sürme ilaçlara karşı direnç geliştirdi. Tedaviyi aldıktan hemen sonra hastanın, yaklaşık 1 aydır temas ettiği tüm kıyafetler, çarşaflar, havlular 60 derecenin üzerinde bir sıcaklıkta mutlaka yıkanmalı. Eğer buna dikkat eder, temizliği gerçekleştirirlerse, ilaçlarını önerilen şekilde kullanırlarsa tekrar bulaş söz konusu değil.” şeklide ifadelere yer verildi.

UYUZDAN KURTULAMAYANLARIN SAYISININ FAZLA OLDUĞUNDAN BAHSEDİLDİ!

Son olarak bazı kişilerin 4 ve 6 aya kadar hastalıktan kurtulamadığı ifade edilerek, “Gözle göremiyoruz bunu ama dermoskop denen küçük bir aletimiz var. Bunu kullanarak, tek tek lezyonlara bakarak paraziti tespit edebiliyoruz. Bazen tedavi konusunda defans oluyor, aile bireylerinden ‘Kaşınmıyorum ki kullanmayayım’ diyenler oluyor, bulaştan 2 hafta sonra kaşıntı şikayeti başlıyor. Kaşınmıyor olmamız parazitin bize bulaşmadığı anlamına gelmiyor. Tam salgın diyemeyiz şu anda ama eğer kontrol altına alamazsak çok yaygınlaşacak gibi görünüyor. Özellikle kış aylarında uyuzun pik yaptığını bildiğimiz için eğer hastalarımız çok geç kalmadan tedavi olurlarsa, aile tedavisine dikkat edilirse, temas ettiğimiz herkesin bu bilgiye ulaşmasını sağlarsak, bazen utanıp uyuz olduklarını söylemiyorlar. Herkesin tedavi olmasını sağlarsak o zaman salgın boyutuna ulaşmadan bunu önleyebiliriz. İlaç canlı böceklere etkili, yumurtalara etkili değil o yüzden 2 tertip kullanılması gerekiyor. İlk dozdan 8 gün sonra bir doz daha almamız lazım. İlk dozla rahatlayan hastalarımız bazen 2’inci dozu almıyorlar, ‘Ben iyileştim’ deyip ilacı yutmadıkları oluyor, tedaviye uyum o açıdan çok önemli.” şeklinde uyarılara yer verildi.

Gündem Haberleri