Valilik uyardı: Bu ili deprem vurursa tsunami dalgaları şehri saracak!

Deprem bölgesi olan Türkiye, her geçen gün büyük depreme yaklaşıyor. Paylaşılan İl Afet Risk Azaltma Planı'nda büyükşehir için tsunami alarmı verildi.

Türkiye'de deprem tehlikesi her geçen gün büyüyor. İzmir Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından büyük bir depremin etkilerini ve alınabilecek önlemlerin belirlenesi amacıyla hazırlana İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) yayımlandı. Raporda yer alan bilgiler ise İzmirlileri korkuya sürükledi.

İzmir genelinde 6 ve üzeri şiddetinde deprem oluşturabilecek 21 ayrı fay hattının olduğu belirtilerek, raporda Konaki Bayraklı, Bornova, Buca ve Karabağlar gibi büyük ilçelerin bulunduğu toplam 23 bölgenin çok büyük risk taşıdığı ifade edildi. Denizaltında bulunan faylar nedeniyle ise kıyı bölgelerinin tsunami tehdidi ile karşı karşıya olduğu ifade edildi.

Depremin etkileri ağır olacak!

İzmir'de 21 fay hattı olduğu belirtilirken yayımlanan rapordaki senaryolar oldukça korkutucu. İzmir fayı üzerinde meydana gelecek ve merkezde de hissedilecek 6,6 büyüklüğündeki olası bir depremin Bayraklı, Bornova, Buca, Çiğli, Foça, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karaburun, Karşıyaka, Kemalpaşa, Konak, Menderes, Menemen, Narlıdere, Seferihisar, Torbalı ve Urla ilçeleri doğrudan etkilenecek.

30 yaşından büyük binalar yerle bir olacak

Paylaşılan raporda korkutan bir diğer senaryo ise yapı yaşı 30 ve üzerinde olan binaların, 6.9 şiddetinde bir deprem olması halinde yıkılacağına ilişkin bilimsel tespitler oldu. İzmir'i vuracak olan olası depremde hem yerleşim alanları hem de okullar, hastaneler tehlike altında olurken aynı zamanda su temini, sağlık hizmetleri ve enerji gibi hizmetler de sekteye uğrayacak.

İzmir'de yaşayan vatandaşlardan tam 3 milyon 788 bini bu depremden direkt olarak etkilenecek. Öte yandan risk altında olmayan 500 bine yakın kişinin ise Ödemiş, Kiraz, Tire, Beydağ, Selçuk, Kınık ve Bayındır gibi ilçelerde yaşadığı ifade edildi.

Tsunami fena vuracak

Raporda, İzmir'in kuzey kıyıları başta olmak üzere Karaburun, Foça, Aliağa, Urla, Narlıdere, Balçova, Konak, Bayraklı ve Karşıyaka'da tsunami dalgaları 500 metre içeriye kadar ulaşacak. Tsunami etkisi marina, iskele, tersane ve liman gibi kıyı yapıları ile elektrik, su, doğalgaz gibi altyapılara zarar verecek.

Emlak365.com

Gündem Haberleri