Türkiye'nin vergi politikalarına yön verecek olan Vergi Konseyi, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından alınan karar kapsamında yeniden aktif hale getirilmişti. Konseyin vereceği tavsiyeler ile yeni vergi politikalarının belirlenecek olması konseyin önemini arttırırken üye atamaları ise büyük tartışmalara neden oldu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan üye atamalarında sivil toplum kuruluşu üyeleri, çok sayıda uzman ve akademisyene yer verilirken bazı isimler ise tepki çekti. Müteşebbis üye sıfatı altında konseye ataması yapılan isimler arasında yer alan son dönemde aldığı ihaleler ile gündemdeki yerini koruyan Limak Holding patronu Nihat Özdemir, FİBA Holding Başkanı Murat Özyeğin ile aynı zamanda Varlık Fonu üyeliğine atanan Tosyalı Holding Başkanı Fuat Tosyalı büyük tepki çekti.
PATRONLAR VATANDAŞ İÇİN DEĞİL KENDİLERİ İÇİN ÇALIŞIR ELEŞTİRİSİ GELDİ!
Vergi Konseyi üyelerinin açıklanması ile listede yer alan patronlar muhalefetin büyük tepkisini çekti. Gelirler eski Genel Müdürü ve CHP Milletvekili Akif Hamzaçebi yapılan üye atamalarının ardından konseyin artık zenginlerden vergi alma konusunda tartışma ihtimalinin kalmadığını iddia etti.
Hamzaçebi, “Bir kişiyi hem Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi yapacaksınız hem de Vergi Konseyi'ne alacaksınız. Bir kişiye hem dünya kadar kamu ihalesi vereceksiniz, yetmedi Futbol Federasyonu Başkanı yapacaksınız, o da yetmedi Vergi Konseyi'ne alacaksınız" diyerek iktidarın kafasında hep aynı işadamları olduğu eleştirisinde bulundu.
İyi Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Erhan Usta ise patronların üye olduğu bir konseyden vatandaş için hayırlı bir karar çıkmayacağını savunarak vergi avantajları ve muafiyetlerinden en çok bu isimlerin yararlandığını, konseye bu isimlerin alınmasının konseyin itibarını zedelediğini dile getirdi.
VERGİ KONSEYİ KAÇ KİŞİDEN OLUŞUYOR?
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yeniden aktif hale getirilen vergi konseyi toplamda 65 üyeden oluşuyor. Belirlenen dönemlerde toplanacak olan vergi konseyi hükümetin yeniden oluşturacağı vergi politikalarına yön verecek görüşlere imza atacak. Konsey toplantıları için üyelere 180 TL ile 540 TL arasında değişen ücretler ödenirken üyelere aylık en fazla 2 bin 160 liralık ödeme sınırı getirildi. Konsey çalışmalarını belirlenen takvim doğrultusunda gerçekleştirecek.