Yaklaşan Marmara Depreminde Korkutan Tablo! En Az 14 Bin Kişi Ölecek, 3 Milyon Kişi Sokakta Kalacak!

Marmara depreminin yaklaşmakta olduğuna dikkat çeken Jeoloji Mühendisi Haluk Eyidoğan, 7 büyüklüğündeki Marmara depreminde en az 14 bin kişinin öleceğini ve depremin birçok ili etkileyeceğini söyledi.

Ege Bölgesinde peş peşe meydana gelen depremler Marmara bölgesi için tehlike çanlarını çalıyor. Muğla'nın Datça ilçesinde meydana gelen 4.0 şiddetindeki depremin hemen ardından Marmara'da da 4.1 büyüklüğünde deprem oldu. Merkez üssü Tekirdağ'ın Şarköy ilçesi olan deprem, akıllara büyük Marmara depreminin yaklaşmakta olduğunu getirdi.

UYARICI DEPREMLER ÇOĞALDI

Depremlerin ardından Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı. Paylaşımında depremin konumu gereği uyarıcı olduğunun altını çizerek depremin Marmara Fay sonunda ve muhtemelen Tekirdağ kolu ile ilişkili olduğunu söyledi. Depremin konumu gereği 'uyarıcı' olduğunu üstüne basa basa söyleyen Görür, bu depremin Marmara için tehlikeli olduğunu belirtiyor.

Jeoloji Mühendisi Haluk Eyidoğan ise Marmara Denizinde meydana gelen depremlere bakıldığında, Marmara Denizi ve çevresinde özellikle de Kuzey Marmara'da 7 ve üzeri bir deprem olmasını öngördüğünü, bu depremin önümüzdeki 25 yıl içerisinde yüzde 65 ihtimalle görüleceğini ifade etti.

Marmara bölgesinde yaşanacak depreme günden güne yaklaşıldığını söyleyen Eyidoğan, kentsel dönüşüm konusunda bir yasa çıkmış olsa da bunun deprem risklerini azaltmadığını söyledi. Türkiye'nin ekonomik durumu nedeniyle deprem risklerine açık 6 milyon yapı stoku olduğunu ve bu yapıların depreme hazırlanma konusunda çok yavaş kaldığını söylerken, sistemin daha çok üst gelirlilere hitap ettiğini ve diğer gruptakilerin konut yenilemek için maddi imkana sahip olmadığını aktardı.

Eyidoğan, '' Marmara'da 7 ve üzeri büyüklüğünde deprem meydana gelirse en iyimser senaryoda can kaybı 14 bin olacak, en kötümser senaryoda ise 53 bin olacak '' diyerek deprem konusunda korkuttu.

Olası 7 büyüklüğündeki Marmara depreminde en az 8, en fazla 32 bin kişinin yaralanacağını; 3 milyon kişinin sokakta kalacağını ve 200 bin konutun kullanılamaz hale geleceğini vurgulayan Eyidoğan, depremin İzmit, Kocaeli, Balıkesir, İstanbul, Bursa kıyıları ve Çanakkale bölgesini de doğrudan etkileyeceğini söyledi.

Gündem Haberleri