Yargıtay'dan HDP'nin Kapatılması İçin İkinci Dava! 500 HDP'liye Siyasi Yasak, Banka Hesaplarına Tedbir Talebi!

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bir son dakika açıklaması yapılarak HDP'nin kapatılması için yeniden dava açıldığını ilan etti. Hazirlanan iddianame ise Anayasa Mahkemesi'ne gönderildi.

Türkiye'de siyaset sahnesi yeniden alevlendi. HDP'nin kapatılmasına ilişkin yeni bir süreç resmen başlatıldı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı yeni bir iddianame hazırlayarak Anayasa Mahkemesi'ne gönderdi. Bu şekilde HDP'nin kapatılma davası yeniden başlamış oldu.

HDP'NİN KAPATILMASI İÇİN YENİ İDDİANAME

Geçtiğimiz aylarda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından HDP'nin kapatılmasına dair bir dava daha açılmıştı. Anayasa Mahkemesi gönderilen iddianameyi görüşmek için toplantı günü belirlemi,şti. Normal süreç gereği hazırlanan iddianame hakkında Anayasa Mahkemesi raportörü tarafından bir rapor hazırlanarak toplantı öncesinde Anayasa Mahkemesi üyelerine sunuldu. Raportörün raporunda iddianamede maddi eksiklikler olduğu yazılması üzerine HDP'nin kapatılmasına dair iddianame Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletildi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı aradan geçen süre içerisinde dosyadaki eksiklikleri tamamlayarak yeni bir iddianame daha hazırladı. HDP'nin kapatılması için dava açan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı iddianameyi de Anayasa Mahkemesi'ne gönderdi. Bundan sonraki süreç Anayasa Mahkemesi'nde işleyecek ve HDP'nin kapatılıp kapatılmayacağına dair karar verilecek.

500 HDP'LİYE SİYASİ YASAK, BANKA HESAPLARINA TEDBİR

HDP'nin kapatılması için hazırlanan iddianamenin ayrıntıları da belli olmaya başladı. Buna göre Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianame 850 sayfadan oluşuyor. Yaklaşık 500 HDP'li için ise siyasi yasak getirilmesi isteniyor. İddianamede Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı HDP'nin kapatılmasının yanında banka hesaplarına da tedbir konulmasını istedi .

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK!

Anayasa mahkemesi'nde HDP'nin kapatılmasınja ilişkin sürecin nasıl işleyeceği de merak konusu oldu. Edinilen bilgilere göre iddianame önce işleme alınacak. Anayasa Mahkemesi üyeleri bu iddianameyi görüşmek için bir gün belirleyip bir araya gelecekler. Ondan önce raportör iddianame üzerinde rapor hazırlayacak. Ardından iddianamenin kabul edilip edilmeyeceği görüşülecek. Kabul edilirse HDP'den savunma talep edilecek. Bu sırada Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı iddianameye ekleme yapabilecekler. Sürecin sonunda ise Anayasa Mahkemesi'nin 16 üyesi HDP'nin kapatılmasına dair oylama yapacak. Üyelerin çoğunluğu HDP'nin kapatılması kararı için evet oyu kullanırsa HDP Türkiye'nin siyaset sahnesinden tamamen çıkarılacak.

Gündem Haberleri