Yargıtay'dan Milyonlarca Kişiyi İlgilendiren Emsal Karar! Sakal Bırakan Çalışanlar Dikkat!

Özel bir şirkette yönetici pozisyonunda çalışan bir kişinin iki defa yazılı olarak sakalını kesmesi için uyarı yapılmasına rağmen bu uyarıları dikkate almaması üzerine tazminatsız olarak kovuldu.

Özel bir şirkette yönetici pozisyonunda çalışan bir kişinin iki defa yazılı olarak sakalını kesmesi için uyarı yapılmasına rağmen bu uyarıları dikkate almaması üzerine tazminatsız olarak kovuldu. İşten çıkarılmasını haksızlık olarak değerlendiren çalışan İş Mahkemesi'ne giderken Yargıtay 9. Hukuk Dairesi emsal teşkil edecek bir karara imza attı.

Özel bir şirkette çalışan ve yönetici pozisyonunda bulunan bir kişinin sakallarını uyarılara rağmen kesmemesi başına büyük iş açtı. İş yeri yönetimi tarafından yazılı olarak sakallarını kesmesi konusunda iki defa uyarılan çalışan bu uyarıları dikkate alıp sakallarını kesmeyince tazminatsız olarak işten kovuldu.



SAKAL BIRAKAN ÇALIŞAN TAZMİNATSIZ KOVULDU



İşten kovulan çalışan yaşananları İş Mahkemesi'ne taşıdı. Çalışanın verdiği dilekçede iş yerinde bazı çalışanların sakal bırakması bazı çalışanların ise sakal bırakmasına izin verilmemesinin eşitliğe uygun olmadığı belirtildi. Haksızlığa uğradığını ifade eden çalışan işe iadesini, tazminatını ve boşta geçen süredeki ücretini talep etti.



İş yeri vekili ise savunma yaparak davacının uygun olmayan bir şekilde, sakal traşı olmadan iş yerine geldiğini, bu konuda savunmasının istendiğini, yönetici ve amirleri tarafından samimi telkinlerde bulunulduğunu ancak çalışanın iş yerine iş akdinin feshinden başka çare bırakmadığı belirtildi.



YARGITAY'DAN EMSAL KARAR



Davalı ve davacıları dinleyen mahkeme ise davının kabülüne karar verdi. Kararı davalı iş yeri temyiz etti ve dava dosyası Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin önüne geldi. Dosyayı görüşen Yargıtay emsal bir karar verdi.



Yargıtay'ın kararında iş sözleşmesinde sakal bırakmanın yasak olmasına dair bir madde bulunmadığı ancak iş sözleşmesinin 11/b maddesine göre uygun olabileceği belirtildi. Yargıtay kararında, “Davacıya sakal bırakmanın yazsak olduğu bildirilmiş vekendisine iki uyarı yapılmıştır. Davacı buna rağmen sakallarını kesmemiştir. Davacının bu davranışı iş ilişkisini olumsuz etkilemiş ve haklı fesih gerekçesi doğmuştur. Bu nedenlerle davanın reddine hükmedilmiştir.” denildi.



Emlak365.com


Gündem Haberleri