Yeşilçam'ın Efsane Filmlerine Ev Sahipliği Yapan İki Tarihi Köşkün Hikayeleri Ortaya Çıktı

Yeşilçam'ın ünlü filmlerine ev sahipliği yapan iki köşk yeniden gündeme geldi. İki köşkün hikayeleri ilgi çekmeye devam ediyor. Biri restore edilen ve bakımlı olan köşkün değeri milyonlarca lira olurken diğeri bakımsızlıktan harabeye dönmüş durumda.

Simenoğlu ve Madam tamara köşkleri Yeşilçam'ın çok önemli filmlerine ev sahipliği yaptılar. Bu köşklerden birisi restore edilerek tüm ihtişamını hala koruyor. Ancak diğeri kaderine terk edildiği için harabeye dönmüş durumda. Bugünlerde ise Simenoğlu köşkü ciddi bir tutarla satılması ile gündeme gelirken Madam Tamara Köşkü bakımsızlığı ile gönülleri sızlatıyor.

ÜNLÜ FİLMLERE EV SAHİPLİĞİ YAPTILAR

İstanbul Yeşilköy'de İstanbul Caddesi mevkiinde bulunan Simenoğlu Köşkü ve Kadıköy Bostancı'daki Madam Tamara köşkü unutulmaz Yeşilçam filmlerinin adresleri olmuştular. Tosun Paşa, Neşeli Günler, Süt Kardeşler, Orta Direk Şaban, Sevgili Dayım, Şaşkın Damat, Süt Kardeşler, Cafer'in Çilesi, Kanlı Nigar gibi efsane filmler bu köşklerde çekildi.

İki tarihi köşkte çekilen Yeşilçam filmlerinde Kemal Sunal, Şener Şen, Halit Akçatepe, Adile Naşit, Hülya Koçyiğit, Fatma Girik, Türkan Şoray, Ediz Hun, Zeki Alasya, Metin Akpınar gibi ünlü oyuncular yer aldılar. Osmalı'nın son dönemlerine ve Cumhuriyetin kuruluşuna tanıklık eden bu iki köşkün hikayeleri de birbirinden oldukça farklı oldu.

25 MİLYON TL'YE SATILDI

Simenoğlu Köşkü sahipleri tarafından 1980'den sonra restore edilerek oldukça bakımlı bir yapı halinde bugüne kadar yaşatıldı. Madam Tamara Köşkü ise böyle bir şansa hiç sahip olmadı. Restore edilmediği için şu anda harabe hali ile iç acıtan köşk değerini bulamadı. Geçtiğimiz yıllarda 25 Milyon TL'lik bir fiyatla satılan Simenoğlu Köşkü kısa bir süre önce yine satıldı. Bu son satışın fiyatı ise açıklanmadı. Yeni sahibinin kim olduğu ise sır gibi saklanıyor.

Ayrıca Simenoğlu Köşkü'nün tarihi hikayesi de ortaya çıktı. Aslında Arnavut Hayreddin bey Köşkü olarak biliniyordu. 1900'lü yılların başında köşkün mülkiyeti 2. Abdülhamit tarafından aileye hediye edildi. Hayreddin bey olarak bilinen Hayreddin Nedim Göçen burada uzun yıllar oturdu. Ardından oğlu Mehmet Sami Bey'e geçen köşk ondan da onun kızı Nimet hanım'a kaldı. 1970 yılında Nimet hanım tarafından köşk sinemacılara kiralandı ve Yeşilçam'ın kült filmlerine ev sahipliği yaptı.

BAKIMSIZLIKTAN HARABEYE DÖNDÜ

Madam Tamara Köşkü'nün hikayesi ise 1903'te başlıyor. Haydarpaşa Garı'nın inşa edilmesinin ardından garın müdürü Alman Edouard Huguenin Ermeni bir aileden arazi satın alarak köşkü yaptırır. Kurtuluş Savaşı sonrasında Almanya'ya dönen Huguenin bir Rus'a satar. Madam Tamara tarafından satın alınan köşkün sonraki yıllarda sahibi ise Kemal Ilıcak olur. Son dönemde ise köşk Nihat Gürer tarafından satın alınır. Ancak daha sonra bakımsız bir hale dönüşerek harabeye döner.

Gündem Haberleri