SGK çeşitli iş gruplarında yıpranmaya ödendiğini açıklamıştı. İlan edilen meslek gruplarında işin zorluk durumuna göre 1 yıllık prim ödemelerine 60 gün ile 180 ek prim sağlanır. Maden işçilerine sağlanan prim desteği yıpranma payı en fazla destek alan gruptur. Maden işçileri 360 güne 180 gün ek prim desteği alırlar. 10 yıllık çalışma ile 15 yıllık prim ödemesi yapmış olurlar.
Bunların dışında normal işlerde çalışanlar için borçlanma hakları vardır. Kadınlar için 3 çocuk için borçlanma hakkı sağlanırken erkekler için ise askerlik süreci borçlanabilir. Askerlik ve doğum borçlanmaları da erken emekliliğe neden olur.
SGK UZMANI SORUYU YANITLADI! EMEKLİLİK YAŞI 52
Sosyal Güvenlik Uzmanı Ekrem Sarısu kendisine bu iki konuya dair sorulan bir soruya yanıt verdi.
Bir çalışan kendisi hakkında SGK Uzmanına "21 Eylül 1994’te polis memuru olarak göreve başladım. 21 Ekim 2004 tarihinde müstafi olarak meslekten ayrıldım. 1992 yılında yaptığım askerliğimi borçlanarak bedelini ödedim. 4388 gün Emekli Sandığı hizmetim ve 2895 gün de SSK’ya primim var. Hizmet birleştirmesi yaptım. Toplam 7283 gün prim ödemem ve 788 gün de Fiili Hizmet Süresi Zammım var." bilgilerini verdi.
Erkek çalışan bilgilerin ardından ise Ekrem Sarısu'ya ne zaman emekli olabileceğini sordu.
SGK Uzmanı ise çalışanın doğum tarihini ve askerlik borçlanması hakkında bilgi vermediğini bu iki bilginin emekliliği etkilediğini söyledi. Çalışanın ne zaman emekli olacağına dair şartları değerlendiren SGK Uzmanı "18 ay askerlik yaptığınızı varsayarsak, askerlik borçlanması ve Fiili Hizmet Süresi Zammınız (yıpranma) SSK’da emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor." açıklamasında bulundu.
Ekrem Sarısu soruya verdiği yanıtın devamında prim ve diğer sigorta şartlarının sağlandığını çalışanın 52 yaşında emekli olabileceğini söyledi.