Bilim insanları yeni bir keşif yaparak tüm dünyaya ezberleri bozdurdu. Aktarılan haberin detaylarına göre okyanusun derinliklerinde patates boyutundaki yuvarlık metalik nodüllerin oksijen üretebildiğini ortaya koydu. Bilim insanları bu oksijene ara oksijen adını verdi.
PASİFİK OKYANUSUN DİBİNDE BULUNDU
Dünya’da henüz bir örneğinin olmadığı bu çalışma herkese şok etkisi yaşattı. Pasifik Okyanusu2nun diplerinde yapılan keşifte bilim insanları denizin dibinde karanlık oksijen buldu. Bu nodülleri kendi oksijenlerini suyun altında kendileri üretebilir. Bu sürecin tamamen karanlık bir ortamda başka bir canlı yardımı olmadan gerçekleştiği ortaya çıktı.
SONUÇLAR 22 TEMMUZ’DA ORTAYA ÇIKTI
Aktarılan haberin detaylarına göre bilim insanlarının yapmış olduğu bu çalışmanın sonuçları 22 Temmuz tarihinde Nature Geoscience Dergisi’nde yayımlandı. Kuzey Paisifik’in Clarion-Clipperton Bölgesi’nde olan küçük nodüllülerin deniz suyu sayesinde oksijen üretebildikleri ortaya çıktı. Deniz suyunu oksijen ve hidrojene ayırabilen bu canlılar bilim dünyasına resmen bildiklerini unutturdu.
Çalışmanın lideri olarak ifade edilen Andrew Sweetman “Bu verileri ilk aldığımızda sensörlerin arızalı olduğunu düşündük, çünkü şimdiye kadar denizin derinliklerinde yapılan her çalışmada oksijenin üretilmek yerine tüketildiği görüldü” dedi. Fakat daha sonra yapılan çalışmalarda da aynı sonuçların verdiği açıklandı.
Denizin tam 4 bin metre derinliğinde bu canlıların karanlık ortamda oksijen üretebiliyor olması resmen ezberleri bozdu. Çalışma sonuçları kısa süre içerisinde tüm dünyada ses getirdi. Araştırmanın aynı bölgelerde devam etmesi bekleniyor.