0.99 Faizli 120 Ay Vadeli Konut Kredisi! Devlet Bankalarından Bahar Müjdesi Gelir Mi?

Artan maliyetler, yükselen fiyatlar konut, cazip yatırım araçlarıyla azalan ilgi konut sektörünün elini zayıflattı. Peki 0.99 faizli konut kredisi hamlesiyle sektör ayağa kaldırılır mı? Özel yazımızda
0.99 Faizli 120 Ay Vadeli Konut Kredisi! Devlet Bankalarından Bahar Müjdesi Gelir Mi?

Türkiye'nin en başarılı olduğu alanların başında gelen emlak sektörü bir süredir çeşitli zorlukların etkisi altında kaldı. Pandemi süreci ile başlayan zorluklar daha sonra dolar kuru gelişmeleri ile kendisini daha da hissettirdi. Bölgesel sorunlar Suriye savaşı, Karabağ savaşı, Libya gelişmeleri Türkiye'nin ilgilenmesi gereken konular oldu. Son olarak ise Türkiye'nin kuzeyinde Karadeniz'in hemen üzerinde başlayan savaş yeni bir ekonomik pencere açılmasına neden oldu.

Tüm bu gelişmelerin altında ise emlak sektörü yüksek maliyetler ve değişen yatırım trendinden etkilenmeye başladı. Peki önümüzdeki dönemde emlak sektöründe neler yaşanacak?

EMLAK SEKTÖRÜNDE BAŞLICA SORUN YÜKSELEN MALİYETLER

Emlak sektöründe son birkaç yılın en önemli sorunu yükselen maliyetler. Pandemi süreci ile başlayan dönemde başta inşaat sektörünün bel kemiği olan demirde ton fiyatları olağanüstü bir artış yaşadı. Hem hammaddelerde fiyat artışı olurken hemde dolar bazlı zamlar yansımaya başladı. Öyle ki demir fiyatları çok kısa bir süre içinde yüzde 100'ü aşan zamlarla karşılaştı. Daha sonra bu zamlar bu oranların çok üzerine çıktı. Öyle ki pandemi başlamadan önce 2019 sonu 2022 yılı başında ortalama 4000 TL olan demir ton fiyatları şuanda 900 Dolar + KDV - 16.000 TL seviyesinde yer alıyor. Demirin yanında çimento ve diğer tüm malzemelerde de firmaları etkileyen maliyet artışları oldu.

YATIRIM AMAÇLI KONUT ALIMLARI DURDU

2021 yılı sonu ve 2022 yılı başında ise konut sektöründe farklı bir süreç başladı. Daha önceden büyük ilgi gören yatırım amaçlı konut satışları son dönemlerde azaldı. Sektör içinden gelen açıklamalarda birikimi olanların konut alma ve kiralama tercihlerinin düştüğü ifade ediliyor. i. SİNPAŞ Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Çelik kısa süre önce yapmış olduğu açıklamasında vadeli mevduat gelirlerinden bir örnek vererek "Yatırımcılar, ‘ÜFE’ye göre yüzde 71, TÜFE’ye göre yüzde 26 değer kaybı ile niye gayrimenkule yatırım yapayım?’ diyor. Bizim her projemizden kiraya vermek için yatırım amacı ile birden fazla konut alan müşterilerimiz bile artık konut almıyor.” ifadelerini kullanmıştı.

0.99 FAİZLİ 120 AY VADELİ KONUT KREDİSİ GELİR Mİ?

Maliyet artışları ve değişen trend nedeniyle sektör içinden farklı hamleler bekleniyor. Vatandaşların da takip ettiği süreçte en önemli beklenti ise 0.99 faizli konut kredileri. En son pandeminin zor döneminde başlatılan kampanyalar ise ekonomide büyük canlanma sağlanmıştı. 2022 yılı bahar ve yaz döneminde emlak sektörü adına yeni bir kampanya gelebileceği kulislerde seslendiriliyor. Bu adımla hem piyasaların ve ekonominin hareketlenmesi hemde zorda olan emlak sektöründe canlanma yaşanması bekleniyor.

EMLAK365.COM - ÖZEL HABER