1000 Dolar Sınırında! Demir Ton Fiyatlarına Devlet Teşviki Mi Gelecek?

Demir ton fiyatları piyasalarda 1000 Dolar sınırına yaklaşmış durumda. İnşaat sektörü için büyük bir maliyet kapısı haline gelen demir için sektörde teşvik beklentisi oluştu.
1000 Dolar Sınırında! Demir Ton Fiyatlarına Devlet Teşviki Mi Gelecek?

Demir ton fiyatlarında yaşanan olumsuz süreç savaş ortamıyla devam ediyor. 2 yıllık süreç içerisinde hem yurtiçi hem yurtdışı kaynaklı gelişmeler demir fiyatlarının çok yükselmesine neden oldu. Bu süreç içerisinde demir fiyatları beklenmedik şekilde beklenmedik rakamlara ulaştı.

DEMİR TON FİYATLARINDA OLAĞANÜSTÜ FİYAT ARTIŞLARI

Pandemi süreci öncesinde Türkiye'nin içerisinde bulunduğu ekonomik koşullar ve dolar kurunda yaşanan yükselme demir ton fiyatlarını artırmıştı. Fiyatlar daha sonra pandemi süreci ile birlikte daha hızlı yükselmeye başladı. Pandemi süreci içerisinde çok hızlı bir şekilde yükselen demir ton fiyatları daha sonra ise yurtiçi kaynaklı gelişmeler ile arttı.

Yurtiçinde iki yıllık süreç içerisinde yaşanan ekonomik gelişmeler inşaat sektörünü çok sert biçimde etkiledi. Tedarik zincirinde oluşan sorunlar, talep artışları, dolar kuru etmeni fiyatların inanılmaz seviyelere ulaşmasına kapı araladı.

Son olarak dolar kurunun yükselmesiyle artan demir fiyatları yurtiçinde sorunlara neden olurken bir de savaşın ekonomik sorunları demir ton fiyatlarına eklendi. Savaş öncesinde yılın ilk dönemlerinde küresel piyasalarda 750 Dolar ton fiyatları şu sıralar 960 Dolar sınırına yükselmiş durumda. Savaşın ilk günlerinde demir ton fiyatları küresel piyasalarda 900 Dolar ile 920 Dolar bandındaydı.

DEVLET TEŞVİKİ GELECEK Mİ?

Demir ton fiyatlarının 960 Dolar sınırına gelmesi ve inşaatçılara KDV oranının eklenmesiyle satılması bir ton demiri 16.000 TL seviyesine yükseltti. Güncel fiyat tablosuna bakıldığında Ankara'da bir ton ince demir 16.100 TL, bir ton kalın demir ise 15.800 TL seviyesinde. İstanbul'da kalın demir 16.000 TL'den ince demir ise 16.200 TL'den satılıyor.

İnşaat sektörü ise fiyatların bu denli artmasının ardından kalıcı veya geçici çözüm önerileri beklediğini duyurdu. Fiyatların daha da yükselme ihtimali olması sektörün daha da ağır bir darbe alabileceği bildirilirken devletten teşvik beklendiği duyuruldu.