11 milyon konut DASK güvencesi altında, 9 milyon konutun ise sigortası yok!

1999 senesinde meydana gelen deprem sonrasında oluşan büyük maddi zarar nedeniyle hayata geçirilen uygulamalardan biri de zorunlu deprem sigortası DASK olmuştu.
11 milyon konut DASK güvencesi altında, 9 milyon konutun ise sigortası yok!

17 Ağustos Marmara Depremi sonrasında Türkiye büyük acılar yaşamış, binlerce kişi enkaz altında kalarak hayatını kaybederken deprem aynı zamanda büyük can kayıpları yaşanmasına neden olmuştu. Yaşanan deprem sonrasında alınan önlemlerden biri de zorunlu deprem sigortası olarak öne çıkmıştı. 

Aradan geçen 23 senenin sonunda ne yazık ki deprem nedeniyle oluşan maddi hasarın tazmin edilmesi için kullanılacak olan DASK havuzunda 9,2 milyon konutun deprem sigortası olmadığı ortaya çıktı. Türkiye genelinde DASK güvencesi altına giren konut sayısı 10 milyon 795 bin 698 adet olarak açıklandı. 

ZORUNLU DEPREM SİGORTASI DASK NEDİR, NE İŞE YARAR?

DASK poliçesi taşınmazın olası bir deprem anında alacağı hasarı maddi olarak karşılanmasında kullanılır. Yani eviniz depremde yıkılır ya da hasar görürse DASK devreye girer ve poliçede belirtilen tutara kadar olan bölümü size nakit olarak öder. 

Türkiye'de İstanbul ve İzmir başta olmak üzere pek çok şehir birinci derece deprem riski yüksek bölgeler arasında yer almakta olup, bu şehirlerde yaşayan kişiler için DASK poliçesi büyük önem taşımaktadır. Konu hakkında açıklama yapan Deprem Güçlendirme Derneği Başkanı Sinan Türkkan “Vatandaşlarımıza depreme karşı mutlaka binalarını güçlendirmelerini ve DASK yaptırmalarını öneriyoruz. Megakentte muhtemel şiddetli bir depremde çok ağır, ağır ve orta hasar alması beklenen konut sayısın 600 bin adet" diyerek bu binalarda acilen güçlendirme yapılması gerektiğini belirterek vatandaşlara DASK sigortası yaptırmaları konusunda uyarılarda bulundu. İstanbul'da 1,6 milyon konutun, Türkiye genelinde ise 9,2 milyon konutun halen DASK poliçesi olmadığı belirtiliyor.