115 milyar liralık bağışla kaç konut yapılır?

Türkiye Tek Yürek kampanyası ile 115 milyar liralık bağış toplanırken elde edilen gelir ile yapılabilecek toplam konut sayısı da merak konusu olmuştu. Kaç para toplandı, toplanan parayla kaç ev inşa edilir?
115 milyar liralık bağışla kaç konut yapılır?

Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki iki büyük deprem asrın felaketin yaşanmasına neden olmuştu. İlki sabah 04:17 sularında meydana gelen deprem beraberinde büyük bir yıkımı da getirirken öğlen saatlerinde meydana gelen ikinci depremde ise ilk depremin ardından hasar alsa da ayakta kalmayı başaran binalar da yerle bir olmuştu. 

Depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş başta olmak üzere Adana, Adıyaman, Hatay, Gaziantep, Diyarbakır, Şanlıurfa, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Elazığ'da binlerce bina enkaz yığınına dönmüştü. Türkiye bir kere daha depremin değil binaların öldürdüğü gerçeği ile yüzleşmiş 40 binden fazla insanımız yıkılan binaların enkazı altında can vermişti. Yaşanan tahribat her geçen gün artarken depremin yaralarını sarmak adına Türkiye Tek Yürek kampanyası başlatılmıştı. 

TÜRKİYE TEK YÜREK KAMPANYASINDA KAÇ TL, NE KADAR TOPLANDI?

İstanbul Aydın Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Hakan Koman toplanan 115 milyar liralık yardım sonrası gündemdeki soruyu yanıtladı. Toplanan yardım paralarını değerlendiren Koman "Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Mimarlık ve Mühendislik için rakamlarını baz alırsak konut türü bir yapının metrekare maliyeti 6 bin 850 liradan hesap edilirse 100 metrekarelik bir konut yaptığımızı var sayalım; buna göre yaklaşık 170 bin daire yapılabilir.

 Bir binada 10 daire düşünürsek toplamda 17 bin bina yapılabilir. Deprem yaşanan illerde toplam 60 bin yıkılan ve ağır hasarlı yapı olduğunu biliyoruz: Kaybedilen binaların bu durumda yaklaşık yüzde 30’unu bu bağışlarla karşılayabiliriz" diyerek 170 bin binanın yapılabileceğini söyledi. 

TÜRKİYE TEK YÜREK KAMPANYASI İLE BAĞIŞ YAPANLAR KAÇ PARA TOPLANDI?

Düzenlenen kampanyaya milyonlarca kişi bağış yaparken en büyük bağışı ise Merkez Bankası yapmıştı. Kamu bankaları, özel bankalar, ünlü iş insanları, dev şirketler ve inşaat markaları da bağış kampanyasına katılırken etkinlik sonunda toplanan para 115 milyar TL olarak ilan edilmişti.