15 Dairelik Apartmanda 6 Evi Olan Kat Malikinin Yönetim Seçiminde Kaç Oy Hakkı Vardır?

Apartmanlarda yönetim seçimlerinde kimlerin oy hakkı olduğu merak edilen konular arasında yer alıyor. 15 daire içinde 6 evi olanların kaç oy hakkı vardır?
15 Dairelik Apartmanda 6 Evi Olan Kat Malikinin Yönetim Seçiminde Kaç Oy Hakkı Vardır?

Türkiye’de Kat Mülkiyeti Kanunu ile apartmanların idaresi yapılmaktadır. Bu kanuna uygun bir şekilde yönetim planı oluşturulurken bu yönetim pşanının uygulayıcısı olan yönetimler de yine ilgili yasaya göre seçilmektedir. Peki apartmanlarda yönetim seçimlerinde nasıl dağılım yapılmaktadır? Kimler yönetim seçimlerinde oy kullanabilirler? Birden fazla oy kullanma hakkı kimlere verilmektedir?

BİRDEN FAZLA DAİRESİ OLANLAR KAÇ OY HAKKINDA SAHİPTİRLER?

Apartmanlarda yönetim seçimlerinde Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre her kat malikinin arsa payına bakılmaksızın bir oy hakkı bulunmaktadır. Dolayısıyla yönetim seçimlerinde her kat maliki bir oy verebilirler. Ancak bir kişinin aynı apartmanda birden fazla dairesinin olması oy hakkında farklı bir uygulamayı gerektirmektedir. Birden fazla dairesi olanlar apartman seçimlerinde her bağımsız bölüm için ayrı oy hakkına sahiptirler. Ancak burada istisnai bir tedbir uygulanmaktadır. Eğer bir kat malikinin oy sayısı toplam oyların üçte birinden fazlaysa o fazlalık kısım için oy hakkı verilmez.

15 dairelik bir apartmanda 6 ev sahibi olan bir kişi kat maliki olarak yönetim toplantısına katılıp oy kullanabilir. Bu kişi yönetim seçiminde 5 oy hakkına sahiptir. 6. evi için ise oy hakkını kullanamaz. 6. ev kat maliklerinin üçte birinden fazlasına karşılık gelmektedir ve yasalar buna izin vermemektedir. Bu kural apartmanlarda yönetimlerin belirli kişilerin yönlendirmesine girmemeleri için konulmuştur.

Apartmanlarda kiracıların yönetim seçimlerine katılıp oy kullanıp kullanamayacakları da merak ediliyor. Kiracıların apartman yönetim toplantılarına katılım hakkı bulunmamaktadır. Kat Malikleri Genel Kurulu’na sadece kat malikleri katılabilirler. Ancak ev sahibinden vekalet alan kiracılar bu toplantılara katılıp vekaleten oy kullanabilmektedirler.

Emlak365.com