18 Yaş Altı Çocuklara Ait Evin Satışı Nasıl Yapılır? Anne, Babadan İzinsiz Satış Yapabilir Mi?

18 yaş altı çocukların üzerine satın alınan evler anne veya babası tarafından habersiz satılabilir mi? 18 yaş altı çocukların sahip oldukları evlerin satışı nasıl yapılır?
18 Yaş Altı Çocuklara Ait Evin Satışı Nasıl Yapılır? Anne, Babadan İzinsiz Satış Yapabilir Mi?

18 yaş altı olan çocukların gayrimenkul sahibi olmaları için herhangi bir kanuni engel bulunmamaktadır. Anne ve babalarının gözetiminde çocukların üzerine ev satın alma işlemleri gerçekleştirilebilir. Bu evin mülkiyeti tamamen çocuğa ait olur. Ancak bu ev üzerindeki her türlü tasarruf ebeveynlerinin kontrolü altında olmalıdır. Çocuk ebeveynleri olmadan tapuda herhangi bir şekilde işlem yapamaz. Tapu memurları çocukların ebeveynlerini tam tespit ettikten sonra tapu işlemlerine onay vermektedirler.

18 YAŞ ALTI ÇOCUKLARIN SAHİP OLDUKLARI EVLERİN SATIŞI NASIL OLUR?

18 yaş altında çocukların üzerine ev satın alınabildiği gibi aynı şekilde bu evlerin satışının gerçekleştirilmesinin önünde de yasal bir engel yoktur. Ancak bu ev satışları için bazı koşulların yerine getirilmesi gerekir. Eğer evin satışı yapılacaksa hayattaysalar anne ve baba birlikte tapu işlemlerini yapmalıdırlar. Evlilik birliği devam ederken 18 yaş altı çocuğa ait olan evin satışını ne anne ne de baba tek başına yapamazlar. Bu şekilde ev satışına izin verilmemektedir. İşlemler sırasında hem anne hem de baba hazır bulunmalıdır.

Anne veya babadan birisi vefat etmişse 18 yaş altı çocuğa ait olan evin satışı hayattaki tek ebeveynin nezaretinde yapılabilmektedir. Bana vefat etmişse 18 yaş altı çocuğa ait olan evin satışı sadece anne nezaretinde yapılabilmektedir.

Anne ve baba hayattaysa ama evlilik birliği sona ermiş ve boşanmışlarsa 18 yaş altı çocuğa ait olan evin satışında farklı bir uygulama yapılmaktadır. Çocuğun velayeti kimdeyse evin satışı sadece onun nezaretinde yapılabilmektedir. Örneğin anne çocuğun velayetine sahipse evin satışını baba olmadan yapabilir. Baba velayete sahipse ev satışı anne olmadan gerçekleştirilir. Ancak ortak velayet durumu sözkonusu ise ozaman hem anne hem de baba satış sırasında hazır bulunmalıdır.

Emlak365.com