18 Yaş Altındakiler Tapu İşlemini Nasıl Yapabilirler?

Türkiye'de 18 yaş altında olanların tapu işlemlerini nasıl yapabilecekleri merak edilen konulardan birisidir. 18 yaş altı için tapu işlemlerinde hangi kurallar uygulanır?
18 Yaş Altındakiler Tapu İşlemini Nasıl Yapabilirler?

Tapu işlemleri üzerinde en çok araştırma yapılan gayrimenkul meseleleri arasında yer alıyor. 18 yaş altında bulunanların tapu sahibi olabilmeleri, buna dair işlemlerin nasıl yapılabileceği gibi konular merak konusu oluyor. Tapu sisteminde 18 yaş altı kişiler için uygulanan kurallar nelerdir? 18 yaş altı kişiler için özel kurallar uygulanır mı?

18 YAŞ ALTI KİŞİLER TAPU İŞLEMİ YAPABİLİRLER Mİ?

18 yaş altında bulunan kişilerin tapu işlemi yapmalarının önünjde herhangi bir yasal engel bulunmamaktadır. Bu kişiler de gayrimenkul sahibi olup gayrimenkul satışı yapabilirler. Bunun için yapılması gereken tapu işlemlerini tıpkı 18 yaş üstü gibi gerçekleştirebilirler ve herhangi bir kısıtlama ile karşılaşmazlar. ANcak 18 yaş altı kişiler tapu işlemi yapacaklarsa tek başlarına bu işlemi yapmalarına izin verilmez, bu şekilde herhangi bir tapu memuru işlem yapamaz, yaposa dahi o işlemin geçerliliği olmaz.

18 YAŞ ALTI NASIL TAPU İŞLEMİ YAPABİLİR?

18 yaş altında olan kişiler tapuda bir işlem yapacakları zaman tek başlarına bu işlemleri tamamlayamazlar. Bu kişiler anne ve babaları ile tapu işlemi yapabilmektedirler. Ancak sadece anne veya sadece baba ile işlem yapılamıyor. Her ikisinin de tapuda bulunup işleme onay vermeleri gerekiyor.

Annenin veya babanın olmaması, bir tarafın vefat etmesi durumunda ise farklı kurallar uygulanabiliyor. Böyle bir durumda kalan anne veya baba ile tapu işlemi yapılabiliyor. Boşanma durumunda ise hakim velayeti kime vermişse 18 yaş altının tapu işlemi onun refakatinde yapılmalıdır.

Anne veya babadan birisi bağış yoluyla 18 yaş altı çocuğa bir gayrimenkul devredecekse bunun için de farklı kurallar uygulanmaktadır. Bu işlemlerde çocuğu temsil için anne veya babanın yanından özel vasdinin de işleme katılması gerekir.