2 bin kişi hayatını kaybetmişti! Yıkılan Ebrar sitesinde demir skandalı

Kahramanmaraş'ta yaşanan büyük deprem 11 ilde büyük yıkıma neden olurken depremde en çok can kaybı yaşanan yerlerden biri de Ebrar Sitesi olmuştu. 2000 sonrası yapılan binada demir faciası ortaya çıktı.
2 bin kişi hayatını kaybetmişti! Yıkılan Ebrar sitesinde demir skandalı

2 bin kişi hayatını kaybetmişti! Yıkılan Ebrar sitesinde demir skandalı - Türkiye'nin deprem riski yüksek şehirleri arasında yer alan Kahramanmaraş'ta beklenen deprem çok daha şiddetli bir şekilde 6 Şubat 2023 Pazartesi günü yaşanmıştı. 

Kahramanmaraş'ın ilk olarak 6 Şubat 2023 Pazartesi günü saat 04:17'de Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.7 şiddetindeki depremle sarsılmıştı. Sonrasında ise aynı gün 13:24 sularında Elbistan merkezli ikinci bir deprem yaşanmış 7.6 şiddetindeki ikinci depremle ilk depremde ayakta kalmayı başaran binalarda yıkılmıştı. 11 ilde pek çok bina yerle bir olurken depremin en çok can kaybı yaşanan noktalarından biri de Ebrar Sitesi olmuştu. 

EBRAR SİTESİ NEDEN YIKILDI?

Yaşanan deprem nedeni ile pek çok şehirde yıkım yaşanırken en çok can kaybının yaşandığı yerlerden biri de Ebrar Sitesi olarak öne çıkmıştı. Toplam 10 blok ve 320 daireden oluşan Ebrar Sitesi nerede ise tamamen yerle bir olmuş ve 2 bine yakın kişi bu enkaz altında hayatını kaybetmişti. 

Yaşanan yıkım nedeni ile bölgede inceleme yapan Yapı Denetim Uzmanı Mimar Ebutalip Ceren yaptığı açıklamasında "Enkaz kaldırılan yerlerden karot ve demir alınıyor. Projesi ile incelemeler yapılıyor. Dere mi, deniz kumu mu kullanıldığı, kolonda yeteri kadar donatı kullanılıp kullanılmadığı soruşturuluyor. Zaten çoğunda nervürsüz demir var, yani tırtıklı olmayan. 1999 öncesi yapılan binalar mevcut. 10 bloktan oluşan Ebrar sitesi yıkıldı. Sitede yaklaşık iki binden fazla canımızı kaybettik. Binaların 2000 yılı sonrası yapılmasına rağmen nervürsüz, yani yasaklı olan demir kullanılmış. Oranın müteahhidi kesinlikle katil, eli kana bulandı" diyerek yıkılan binalarda demirden çalındığını iddia etmiş.