2 yıl içinde kiralık ev sektöründe kriz bekleniyor

Emlak sektörü özellikle pandemi dönemi ile birlikte sıkıntılı bir sürece girdi. İnşaat malzemelerinde fiyatların artması konut piyasasındaki dengeyi bozarken vatandaşlar günden güne uygun fiyatlı kiralık ev bulamaz hale geldi.
2 yıl içinde kiralık ev sektöründe kriz bekleniyor

Uzmanların değerlendirmesine göre 2 yıl içerisinde kiralık ev sektöründe ciddi bir kriz bekleniyor. Kira fiyatlarına sınırlama, ev almak isteyenler için krediye sınır ve faizlerin yükselmesi yatırımcıların yurt dışına gitmesine neden oluyor.

Sektör yetkililerinin aktardığı rakama göre geçtiğimi yıl ikinci el konut satışları yüzde 17,5 oranında gerilerken, durumun bu şekilde devam etmesi halinde 2 yıl içinde konut arz sıkıntısının ciddi bir probleme dönüşebileceği belirtildi.

EV SAHİBİ OLANLARIN SAYISI DÜŞTÜ

Konuya ilişkin Türkiye Gazetesi’nin aktardığı haberin detaylarına göre Konut Geliştiricileri ve yatırımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kumova, son 8 yıl içerisinde ev sahibi olanların sayısının yüzde 61’den 55’e düştüğünü ifade etti. Diğer yandan vatandaşların konut ihtiyacı da yüzde 20’den yüzde 27’lere çıktı.

2 YIL İÇİNDE KONUTTA YENİ KRİZ ÇIKABİLİR

İkinci elde konut stokunun azaldığını ifade eden Kumova, yaptığı açıklamasında şunları söyledi:

“2. el konut satışlarındaki düşüş trendi devam eder ise önümüzdeki iki yıl içerisinde konut arz sıkıntısı yeni bir krize dönüşebilir. 2012-2021 yılları arasında ortalama yıllık 400 milyon dolar seviyelerinde olan yurt dışı yatırım tutarları 2022'de 790 milyon dolara ulaşmıştır. 2023'te ise 2,5 kattan fazla artarak 2 milyar 86 milyon dolar olmuştur. 2024 ilk 4 aylık verileri ise yılsonunda yurt dışından alımların 3 milyar bandını aşacağını göstermektedir”

Kiralık konut arzında bireysel yatırımcıların gitmesinin konut fiyatlarını artıracağını ifade eden uzman isim diğer yandan pek çok vatandaşın da artık konutu bir yatırım aracı olarak gördüğünü belirtti. Kirada yüzde 25 zam sınırının 1 Temmuz tarihinden itibaren kalkmasıyla piyasadaki durumun ne olacağı da merak konusu oldu.