2022 Emlak, Çevre ve Temizlik Vergisi ÇTV Ne Zaman Ödenir, Kim Öder?

Milyonlarca konut ve işyeri sahibi için vergi ödeme dönemi başladı. Peki işyeri çevre temizlik vergisi, emlak vergisi ne zaman ödenir, ÇTV son ödeme tarihi ne zaman, çevre temizlik vergisini kim öder?
2022 Emlak, Çevre ve Temizlik Vergisi ÇTV Ne Zaman Ödenir, Kim Öder?

Konut ve işyeri sahibi ile kiracılarını ilgilendiren vergi ödeme dönemi başladı. Konut sahipleri için emlak vergisi dönemi başlarken işyeri sahipleri bu ay hem emlak vergisi hem de Çevre ve Temizlik Vergisi ödemelerini yapmaya başlayacaklar.

Her iki vergide ödemesi zorunlu olan vergiler arasında yer alırken vergi borcunu ödeyemeyen kişiler için gecikme cezası uygulanacak. Bu nedenle son ödeme tarihi dolana kadar ev ve işyeri sahiplerinin mutlaka vergi borçlarını ödemeleri gerekiyor.

EMLAK VERGİSİ 2022 ÖDEME TARİHLERİ! EMLAK VERGİSİ 1. TAKSİT ÖDEME VE SON ÖDEME TARİHİ NE ZAMAN?

Konut, işyeri, arsa gibi taşınmaz mal sahibi olan herkesi ilgilendiren emlak vergisi için 2022 yılına ait ödeme tarihi başladı. Ev sahipleri için belirli muafiyet kuralları uygulanırken işyeri, arsa, dükkan gibi taşınmazı olan kişiler ise emlak vergisi ödeme yükümlülüğü altında bulunuyorlar. Emlak vergisi borcu olanlara belediyeler faiz işletirken yine emlak vergisi borcuna haciz gibi yasal yaptırımlarda uygulanabiliyor. Bu nedenle borçların düzenli ödenmesi gerekiyor. 2022 senesi için emlak vergisi ödemeleri 1 Mart 2022 tarihi itibari ile başlarken Mayıs ayı sonuna kadar devam edecek.

2022 Emlak, Çevre ve Temizlik Vergisi ÇTV Ne Zaman Ödenir, Kim Öder?

2022 ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ NE ZAMAN ÖDENİR?

Çevre ve Temizlik Vergisi 2022 ÇTV ödemesi için süreç başladı. Çevre ve Temizlik Vergisi tahakkuk eden kişiler ödemelerini 1 Mart 2022 tarihi itibari ile belediyelere yapabilecekler. Çevre Temizlik Vergisi son ödeme tarihi ise emlak vergisinde olduğu gibi 31 Mayıs 2022 tarihinde sona erecek. Bu tarihe kadar ödemesini yapmayan kişiler gecikmeye düşmüş olacaklar ve vergi borçlarına ek olarak ödeme yaptıkları güne kadar tahakkuk ettirilen gecikme cezası da ödemek zorunda kalacaklar.

ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİNİ KİMLER ÖDER, KONUTLARDA ÇTV VAR MI, NASIL ÖDENİR?

Yapılan yasal düzenleme ile konutlarda çevre ve temizlik vergisi her ay ödenen su faturası üzerinden tahsil edilmeye başlanmıştı. Yani konut sahiplerinin ayrı olarak bir ÇTV ödemesi yapmasına gerek kalmadı. İşyeri ve konut dışı amaçlarla kullanılan binalara ise Çevre Temizlik Vergisi ödemesi taşınmazın bulunduğu adresin bağlı olduğu belediyeye bildirimde bulunularak yapılıyor.