2022 Yılında Müteahhit Nasıl Olunur? İyi Bir Müteahhitte Olması Gereken Özellikler Neler?

2022 yılında müteahhit olmak için neler yapılması gerek? İyi bir müteahhitte olması gereken özellikler neler? Müteahhit mesleki yeterlilik belgesi nasıl alınır? 3 sorunun yanıtı da yazımızda.
2022 Yılında Müteahhit Nasıl Olunur? İyi Bir Müteahhitte Olması Gereken Özellikler Neler?

Emlak sektöründe en fazla merak edilen mesleklerin başında müteahhitlik geliyor. Kazançları ile ön planda olduğu düşünülen müteahhitler birçok genç için rol model konumunda. Peki 2022 yılı veya sonrasında bir vatandaş nasıl müteahhit olur? İşte tüm detaylar;

MÜTEAHHİT OLMAK İÇİN NELER GEREKİYOR?

Müteahhit olmak için belirliği bir öğrenim şartı bulunmuyor. Vatandaşlar müteahhit olmak için üniversitelerin 2 yada 4 yıllık bölümlerinden mezun olmak zorunda değiller. Lise mezunu veya önlisans lisans mezunları müteahhit olabilirler. Müteahhit olmak için en önemli koşul mesleki yeterlilik belgesi. Belgenin alınması için ise standart şartlar bulunuyor.

Müteahhit olmak isteyenler için ilk şart kişinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması. İkinci koşul ise 18 yaşında büyük olunması. Bu iki temel şartı sağlayan vatandaşlar müteahhitlik için mesleki yeterlilik belgesi başvurusunda bulunabilirler.

Vatandaşlar müteahhit olmak istemeleri durumunda standart koşulların sağlanması koşuluyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişiliği Bakanlığı İl Müdürlüklerine gidecekler. Çevre Bakanlığı İl Müdürlüğü'nde Müteahhitlik için Yeterlilik Başvurusunda bulunacak olan vatandaşlar, belgenin alınması için gerekli tüm işlemleri ve süreci tamamlayacaklar. Belgenin alınması ile birlikte müteahhit olunabilir.

Çevre Bakanlığı'nın aracılık ettiği sertifika dışında, isteyenler için üniversitelerin de özel programları bulunuyor. Bazı üniversiteler inşaat ve müteahhitlik alanında sertifika programları düzenliyorlar. Talep edenler üniversitelerin sertifika programlarına katılabilir ve bu evrakları edinebilirler.

İYİ BİR MÜTEAHHİTİN ÖZELLİKLERİ NELER?

Müteahhit olmak isteyenler için sektörde kabul gören bazı özellikler var. Müteahhitlerde bulunması beklenen bu özellikler temel başlıkları ile şöyle sıralanabilir.

Müteahhitlerde bulunması beklenen en temel özellik liderlik vasfıdır. İşletmenin yönetilmesi, çalışanların denetim faaliyetleri müteahhitlerin sorumluluğundadır. Müteahhitlerin zamanı etkili ve en iyi verilme kullanabilmeleri, analiz yeteneklerinin güçlü olması, yoğun stres altında çalışabilmeleri beklenir. Ayrıca zaman zaman karşılaşılan uyuşmazlık sorunlarında çözümde aktif rol oynayabilmeli.