2023 resmi kira artışı zam oranı 3 Ocak'ta açıklanıyor

2023 senesinde uygulanacak olan resmi kira artışı zam oranı için gözler TÜİK TEFE TÜFE Aralık 2022 enflasyon rakamlarına çevrildi. Konut ve işyeri kira artış oranı 2023 ne zaman açıklanacak, saat kaçta belli olacak?
2023 resmi kira artışı zam oranı 3 Ocak'ta açıklanıyor

Yeni yıla girmek için artık geri sayım başlarken gözler 2023 senesinde uygulanacak olan resmi kira artışı zam oranı rakamına çevrildi. Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanacak olan Aralık ayı enflasyonu rakamları ile 2023 yılında uygulanacak olan resmi kira artışı zam oranı da belirlenmiş olacak.

Hatırlanacağı üzere ne yazık ki 2022 senesinde tüm dünyada büyük bir barınma krizi yaşanmış, milyonlarca kiracı gelen kira zamları nedeni ile hem kirasını ödeyemez hale gelmiş hem de yüksek kiraları ödemeye razı gelse bile boş ev bulamamıştı. Bu sorunu çözmek için yeni pek çok girişim hayata geçirilse de sorun çözülememişti. 

2023 YILINDA EV KİRALARINA KAÇ TL, NE KADAR ZAM GELECEK?

2022 senesinde yaşanan dalgalanma nedeni ile gözler 2023 yılına çevrilmişti. Kiralık ev fiyatlarında yaşanan yükseliş nedeni ile ev sahipleri 2023 senesinde rekor zam yapmaya hazırlanırken konut ve işyeri kira artışı zam oranı Temmuz 2023 ayına kadar yine ayrı oranlar üzerinden hesaplanacak. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan yasal düzenleme kapsamında 2023 yılının Temmuz ayına kadar konutlarda resmi kira artışı zam oranı yüzde 25 olarak sınırlı tutulacak. İşyeri kira artışı ise TÜİK tarafından açıklanacak olan enflasyon rakamları arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanacak. Söz konusu oran 3 Ocak 2023 tarihinde açıklanacak.