2023 yılında ev araç satışı planı olanlar bu tarihe dikkat 55 bin TL sınırı geliyor

Önümüzdeki sene sahip olduğu evi ya da arabayı satmak istiyorum diyen kişiler için 5 senelik değer artış kazancı vergisi için istisna tutarı uyarısı yapıldı. Ev ve araba satmak isteyenler dikkat!
2023 yılında ev araç satışı planı olanlar bu tarihe dikkat 55 bin TL sınırı geliyor

Yeniden değerleme oranı 2023 için beklenen son veri Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanmıştı. TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verisi ile beraber 2023 yılı yeniden değerleme oranı kesinleşirken bu da 2023 senesinde uygulanacak çok sayıda vergi için rakamın belirlenmesini sağladı. 

Konut ve emlak sektörü için de pek çok rakam yeniden değerleme oranı üzerinden yeniden hesaplandı. Bunlardan biri de değer artış kazancı vergisi istisnası için uygulanacak olan rakam oldu. Satın aldığı evi, arsayı, tarlayı ya da bahçeyi 5 sene dolmadan satan kişiler bu satış işleminden elde ettikleri rakam üzerinden değer artış kazancı vergisi ödemekle yükümlüdür. 

DEĞER ARTIŞ KAZANCI VERGİSİ NEDİR, KİMLER ÖDER?

Araç ya da gayrimenkul satışı için ödenen vergilerden biride değer artış kazancı vergisi olarak öne çıkmaktadır. Satın alınan araç ya da gayrimenkul edinim tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkartılması durumunda değer artış kazancı vergisi ödenmektedir. 

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada "193 Sayılı GVK’da yer alan mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazancıdır" denilerek değer artış kazancı vergisi tanımlanmaktadır. Sadece miras yolu ile ya da bedelsiz olarak sahip olunan gayrimenkullerin satışı bu kapsam içerisine girmemektedir. 

2023 YILI DEĞER ARTIŞ KAZANCI VERGİSİ İSTİSNASI KAÇ TL, NE KADAR?

Tüm diğer vergi türlerinde olduğu gibi değer artış kazancı vergisi için de istisna tutarı uygulanmakta olup, 2023 senesi değer artış kazancı istisnası 55 bin TL olarak uygulanacak. Yani satın aldığı konutu 5 senelik süre dolmadan satan kişiler bu satıştan 55 bin liranın altında bir kazanç elde ederse vergi ödemeyecekler. 2019 senesinde 250 bin liraya satın alan bir kişi bu evi 2023 senesinde 500 bin liraya satarsa değer artış kazancı vergisi öderken 300 bin liraya satması durumunda ise istisna altında kaldığı için vergi ödemeyecek.