5 yılı dolan kiracı evden çıkarılabilir mi?

Ev sahipleri uzun yıllar boyunca kiracılıkları devam eden kiracılarının evden çıkarılmalarına dair yasal hakları merak ediyorlar. 5 yılı dolan kiracı evden çıkarılabilir mi?
5 yılı dolan kiracı evden çıkarılabilir mi?

Ev sahipleri son dönemlerde eski kiracılarını evden çıkarabilmek için tüm yasal haklarını sonuna kadar kullanıyorlar. Eski kiracılardan yüksek kiralar alamayan ev sahipleri 2-3 kat daha fazla kira geliri elde edebilmek için eski kiracılarının evden çıkmalarını dört gözle bekliyorlar. En çok da 5 yılı dolan kiracıların evden çıkarılıp çıkarılamayacakları araştırılıyor. 

5 YILI DOLAN KİRACI EVDEN ÇIKARILIR MI?

Kiracılık ilişkisi ev sahibi ile kiracı arasında yapılan kira sözleşmesi ile başlıyor. Kira sözleşmesi taraflara belirli yükümlülükler yüklerken kiracıların en önemli yükümlülüğü kira ödemelerini gününde yapmaları oluyor. Kira borcunu aksatmadan ödeyen bir kiracı için de kira sözleşmelerinden çok kapsamlı haklar elde edilebiliyor. Ev sahibinin kiracıyı kafasına göre evden çıkaramaması da bu haklar arasında yer alıyor. 5 yılı dolan bir kiracıyı ev sahibinin evden çıkarma hakkı bulunmamaktadır. Kiracının vereceği karar ile her yıl kira sözleşmesi otomatik olarak yenilenmeye devam eder. 

EV SAHİBİNİN KİRA TESPİT DAVASI HAKKI DOĞAR!

5 yıllık bir kiracısı olan ev sahibi bu kiracısını evden çıkaramasa da kira tespit davası açma hakkına sahip olabilmektedir. Bunun için Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvuran ev sahibi kiracının ödediği kiranın emsallerine göre düşük kaldığını iddia ederek mahkemeden kiranın yeniden tespit edilmesini isteyebilir. Bu durumda mahkeme tarafından bilirkişi ataması yapılır ve evin bulunduğu muhitte benzer şartları olan evler için kira araştırması yapılır. Bu durumda bilirkişi bir kira tespit eder. Ancak mahkeme kiracının eski kiracı olması, düzenli ödeme yapması gibi gerekçelerle bu bedelden yüzde 10 ile yüzde 20 arasında indirim yapabilir.

Ev sahiplerinin 5 yıllık kiracılarını evden çıkarmayı denemek yerine anlaşma yoluna gitmeleri kendileri açısından daha kazançlı olabilmektedir. Ev sahipleri 10 yılı doldurmayan kiracıları ek gerekçeler olmadan evden çıkaramazlar. Ancak 10 yılı dolduran kiracılar da ev sahibi tarafından herhangi bir gerekçe bildirilmesine gerek kalmadan evden çıkarılabilirler.