5 Yılın Ardından Ev Sahibi Kiraya Yasal Kira Artış Oranından Fazla Zam Yapabilir Mi?

Ev sahipleri ile kiracıların en çok anlaşamadıkları konu kiraz zamlarıdır. Peki 5 yıllık kiracının kirasına yasal kira artış oranının üzerinde zam yapılabilir mi?
5 Yılın Ardından Ev Sahibi Kiraya Yasal Kira Artış Oranından Fazla Zam Yapabilir Mi?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıkların çok büyük bir çoğunluğu kira zamları oluşturmaktadır. Kira zammı konusunda ev sahipleri yüksek bedeller talep edebildikleri gibi kiracılar da hiç zam yapmama gibi tavır sergileyebiliyorlar. Bu anlaşmazlıkların çözümü ise belirli kurallara göre hukuk aracılığı ile bulunabiliyor. Bir ev sahibi kiraya yasal kira artış oranının üzerinde zam yapabilir mi?

KİRA ZAMMINDA 5 YIL AYRINTISI

Ev sahiplerinin kiraya yapabilecekleri maksimum zam esasında yasal kira artış oranıdır. Kira sözleşmesinde daha yüksek bir kira zam oranı yazılsa dahi ev sahipleri son 12 aylık TÜFE oranının ortalamasına göre belirlenen miktarın üzerinde zam yapamıyorlar. Tabiki burada kiracının onayı ayrı bir önem arz ediyor. Eğer kiracı yüksek bir zam oranını kabul ederse bu zammın uygulanmasının önünde bir engel bulunmuyor.

5 yıllık kiracılık döneminin ardından ise kira zammı konusunda ev sahipleri farklı bir hak elde edebiliyorlar. Bunun nedeni de 5 yıllık kiracılık sürecinde kira zamları neticesinde oluşan kira ile ortalama kira bedelleri arasında bariz farkların ortaya çıkabilmesidir. Yasalar ev sahibinin mağdur olmaması için bir hak tanıyor. Bu kapsamda 5 yıllık sürecin ardından ev sahipleri kiraya yasal kira artış oranının üzerinde kira artışı yapmak isteyebiliyorlar. Bu kira artışı teklifini kiracı kabul etmek zorunda değildir. Böyle bir durumda da ev sahibi kira tespit davası açarak kiranın hakkaniyetli bir şekilde mahkeme tarafından belirlenmesini talep ediyorlar.

Kira tespit davası açmak kiraya ev sahibinin talep ettiği zammın uygulanması anlamına gelmiyor. Mahkeme konu olan eve dair bir kira tespiti yapıyor. Bu ev sahibinin talep ettiği kira zam oranından yüksek olabildiği gibi bazen de kira indirimi gerektiren bir sonuç dahi olabiliyor. Mahkemenin vardığı hüküm hem ev sahibi için hem de kiracı için bağlayıcı oluyor.