57 Maddelik Kanun Teklifi ile İmar Affı Niteliğinde Düzenleme Geliyor! 2022 Öncesi İnşaatları Kapsayacak

TBMM tatile girmeden kanunlaşması beklenen 57 maddelik kanun teklifi imar affı niteliğindeki bir düzenlemeyi de beraberinde getiriyor. 2022 öncesi yapılarda ruhsat şartı aranmayacak. İşte detaylar.
57 Maddelik Kanun Teklifi ile İmar Affı Niteliğinde Düzenleme Geliyor! 2022 Öncesi İnşaatları Kapsayacak

AK Parti tarafından en düşük emekli maaşını 3 bin 500 liraya çıkaran, Kredi Garanti Fonu'na aktarılacak kaynağı 100 milyar liraya yükselten, memurlara 3600 ek gösterge verilmesini sağlayan kanun teklifini TBMM'ye sundu. Teklif içerisinde imar affı niteliğinde bir hükmü de barındırıyor. 31 Aralık 2021 öncesinden yapılan inşaatlarda, elektrik-su aboneliği için ruhsat alma ve ruhsata göre yapma şartı kaldırılıyor.

2022 ÖNCESİ YAPILAN İNŞAATLARA KOLAYLIK SAĞLANACAK

TBMM'ye sunulan kanun teklifinin 37. maddesi ile 3194 sayılı İmar Kanunu'nda önemli bir değişiklik yapılacak. Kaçak kullanımın azaltılması amacıyla inşaat ruhsatı almış fakat kullanma izni olmayan yapılara geçici elektrik ve su aboneliği verilmesine ilişkin süre uzatılıyor. 1 Temmuz 2022 tarihine kadar bu yapılara abonelik verilecek. Elektrik ve su aboneliği verilebilmesi için yapı ruhsatı alınmış şartı 31 Aralık 2021 tarihine kadar yapılmış binalarda aranmayacak. Elektrik ve su aboneliği için yapı ruhsatı almış olma şartı kaldırılacak.

57 Maddelik Kanun Teklifi ile İmar Affı Niteliğinde Düzenleme Geliyor! 2022 Öncesi İnşaatları Kapsayacak

İMAR AFFININ ÖNÜNÜ AÇABİLECEK BİR UYGULAMA

Dünya'nın haberine göre, yapılan düzenlemeyi değerlendiren uzmanlar, bunun direkt imar affı olmadığına dikkat çekerek imar affının önünü açabilecek bir uygulama olduğunu belirttiler. Düzenleme kanunlaşırsa iskan almamış müteahhitlerin daha kolay satış yapmasının önü açılacak. Uzmanlar, günümüzde müteahhitlerin konut satışı yaptığını, iskan olmadığı için elektrik, su aboneliğini şantiyelerden kullanıldığını, bu nedenle ev alanların sürekli müteahhitlere baskı yaptığını, bundan sonra imar başvurularının düşme ihtimali olduğunu vurguladı.