68 Bin Taşınmaz Yabancılara Satıldı, Sınır Aşılınca Yabancıya Konut ve Arsa Satışına Yasak Getirildi!

Döviz kurunun yükselişi ile beraber yabancıların konut alımları büyük bir hızla artarken sınırın aşılması üzerine 3 ilde yabancılara taşınmaz satışı yasaklandı!
68 Bin Taşınmaz Yabancılara Satıldı, Sınır Aşılınca Yabancıya Konut ve Arsa Satışına Yasak Getirildi!

Yabancıların Türkiye'ye olan gayrimenkul yatırımları tüm hızı ile devam ederken konu hakkında son dakika açıklaması Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Murat Kurum tarafından yapıldı. Bakan Murat Kurum yapmış olduğu açıklamasında son 1 sene içerisinde yabancılara satılan taşınmaz sayısının 68 bini aştığını duyururken yabancılara en çok konut ve arsa satışı yapılan illerde belli oldu.

Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi kapsamında açıklanan verileri değerlendiren Bakan Murat Kurum hem son satış rakamlarını değerlendirdi hem de yabancılara taşınmaz satışı getirilen illeri açıkladı. Yabancıların yoğun alımda bulunduğu Mardin, Hatay ve Kilis'te kanunen belirlenen imarlı alanın yüzde 10 satış sınırının dolması üzerine artık bu 3 ilde yabancılara taşınmaz satışı resmen yasaklandı.

YABANCILARA EN ÇOK GAYRİMENKUL SATILAN İLLER HANGİLERİ, YABANCILAR EN FAZLA NEREDE ARSA VE KONUT YATIRIMI YAPIYOR?

Bakan Murat Kurum Hatay, Mardin ve Kilis illerinde belirlenen satış kotası nedeni ile artık yabancılara satış yasağı kapsamına girdiğini belirterek "Bu illerin tamamı kamu yararı ve ülke güvenliği açısından Bakanlar Kurulu'nun 27 Ekim 2008 tarihli kararı ile yabancıların taşınmaz mülkiyeti ve sınırlı ayni hak edinemeyecekleri alan olarak belirlenmiştir. Hatay, Kilis, Mardin illerinde yabancıların taşınmaz edinimi yasaklanmış olup; bu illerde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes herhangi bir renk, dil, ırk ayırımı olmadan taşınmaz edinebilmektedir" dedi.

68 Bin Taşınmaz Yabancılara Satıldı, Sınır Aşılınca Yabancıya Konut ve Arsa Satışına Yasak Getirildi!

2020 senesine oranla 2021 senesinde yabancıya gayrimenkul satışında yüzde 43,5 artış yaşanırken rakam 68 bin 600 adete ulaştı. Yabancıların en çok gayrimenkul yatırımı yaptıkları il İstanbul olurken yabancılar İstanbul'dan 29 bin adet konut satın aldı. Bu ilimizi 12 bine yakın satışla Antalya, 3 bin 464 ile Ankara, 2 bin 256 ile Mersin, bin 829'la Yalova, bin 666 bursa, bin 321'le İzmir takip etti.

Hatay, Kilis ve Mardin ise yüzde 10 olarak belirlenen satış kotasının dolması nedeni ile yabancılara taşınmaz satışı yasaklanan iller arasında yer aldı. Yabancılar 2022 senesinde 64 bin 500 konut alımında bulunurken 4 bine yakın arsa, tarla, bahçe gibi taşınmaz satışı da yapıldı. Türkiye'den en çok taşınmaz alan ülkeler arasında ilk sıralarda İran, Irak ve Rusya yer aldı.