7 yıllık göçü bir yılda aldı: Asgari ücretli oturacak ev bulamıyor!

Kira fiyatlarındaki artış en fazla asgari ücretli çalışanları vurdu. 7 yıllık göçü bir yılda alan Muğla'da düşük gelirli vatandaşlar kiralayacak ev bulamıyor.
7 yıllık göçü bir yılda aldı: Asgari ücretli oturacak ev bulamıyor!

Salgın hastalık, enflasyon, yüksek döviz kuru derken bazı illerde ev kiraları uçuşa geçti. Pandemi sürecinde yoğun bir şekilde göç alan Muğla'nın Marmaris, Bodrum ve Fethiye ilçelerinde yükselen kira fiyatları nedeniyle yerli halk zor günler geçiriyor. Marmaris'te ev kiraları 10 bin TL, Milas'ta 16 bin TL olurken Bodrum'da ise 30 bin TL'ye dayandı. Kentte yaşayan asgari ücretliler ve diğer çalışanlar oturacak ev bulamıyor.

Muğla kira fiyatlarında zirve yaptı

Türkiye genelinde kira fiyatları hızla tırmanırken son bir yılda yüzde 95,5'lik bir yükseliş gözlemlendi. Kira bedeli en yüksek olan iller arasında başı tatil cenneti Muğla çekiyor. Bu ildeki ev sahipleri, kiracılarına çeşitli bahaneler sunarak evden çıkarıyor ve özellikle yabancılara yüksek fiyatlar ile yeniden kiralıyor.

Asgari ücretliler oturacak ev bulamıyor

Kentte gelir düzeyi düşük olan ve asgari ücretliler kiralayacak ev bulamıyor. Kira fiyatları maaşlarını geçen vatandaşlar, kendilerine farklı alternatifler oluşturmak zorunda kalıyor. Bunun yanında kentteki memurlar da kiralar ile baş edemedikleri için farklı illere tayinlerini istiyorlar.

Bölgede yeni konutlar üretilmeli

Pandemi nedeniyle özellikle Marmaris'in yoğun göç aldığını söyleyen Marmaris Emlakçılar Derneği ve İstanbul Emlak müşavirleri Federasyonu Başkanı Zülfikar Soyvural, 7 yıllık göçü son bir yılda aldıklarını ve ilçede buu karşılayacak yeteri kadar konut olmadığını söyledi.

Bölgedeki en önemli yerin Armutalan olduğunu ancak buranın imara kapalı olduğu dile getirerek, Marmaris'te sabit gelirli vatandaşlar için TOKİ ve belediye işbirliğinde konut üretilmesi gerektiğini ifade etti.

Ev kiralarının yükselmesini normal karşılayan Soyvural, enflasyon ile her şeyin fiyatının arttığını; daha önceden Türkiye'de bir evin kendini 17 yılda amorti ettiğini fakat bugünkü şartlar altında sürenin 36-50 yıl arasına çıktığını dile getirdi.

Emlak365.com